Концепція побудови структури контрольно-вимірювального пристрою для системи керування об’єктом кувальний прес-маніпулятор - Щесьняк, Збігнєв (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2005)
Описано метод ідентифікації параметрів преса, які використовують в адаптивному пристрої керування об’єктом прес-маніпулятор, які характеризуються еластичною конструкцією, типовою для польського ковальства. За критерій якості прийнято значення абсолютної похибки висоти поковки у поточному кроці її деформації. Метод вимірювання висоти поковки враховує вплив механічної конструкції преса на точність отримуваних поковок. Вплив величин, які важко виміряти чи які змінюються під час експлуатації, на динаміку роботи привода гідравлічного преса враховано в адаптаційному пристрої коригування положення на основі вимірювання положення поперечини преса на попередньому кроці деформації деталі. Пристрій реалізовано на основі цифрової техніки. Описано метод идентификации параметров пресса, которые используются в адаптивном устройстве управления объектами пресс – манипулятор, которые характеризируются эластической конструкцией, типовой для польского кузнечного производства. Критерием качества принято значение абсолютной погрешности высоты кованой детали в текущем шаге ее деформации. Метод измерения высоты учитывает влияние механической конструкции пресса на точность получаемых деталей. Влияние величин, которые сложно измерить либо которые изменяются во время эксплуатации, на динамику работы привода гидравлического пресса учтено в адаптивном устройстве коррекции положения на основе измерения положения перекладины пресса на предыдущим шаге деформирования детали. Устройство реализовано на базе цифровой техники. The paper presents elaborated method for identification of the press parameters, which are used in an adaptive control system of the set containing hydraulic press and forging manipulator, with elastic structure, typical for Polish forging. The absolute error of forging height at the given deformation pitch is taken as a quality criterion. The method of the forging height measurement takes into account the influence of the press mechanical construction on the accuracy of the obtained forging. On the base of the measurement of the press crossbar position in the former deformation pitch the influence of quantities, which are varying or difficult to measure in the exploitation process, on the dynamics of the hydraulic press drive has been taken into account in the adaptive system of position correction. The system has been made in the digital technology.