Закономірності фільтраційного сушіння вторинної сировини органічного походження - Чижович, Роман Андрійович (Національний університет «Львівська політехніка», 2024)
Дисертаційна робота присвячена вирішенню наукової задачі підготовки вторинної рослинної сировини органічного походження – дослідження процесу осушення матеріалу методом фільтраційного сушіння та пошуку технологічно раціональних параметрів цього процесу з метою подальшого ефективного використання. Процес фільтраційного сушіння дає змогу зменшити вологовміст сировини, що є важливим етапом підготовки її до переробки або використання в інших технологічних процесах. Завдяки цьому можна визначити та обрати технологічно раціональні умови обробки рослинних відходів, що сприятиме підвищенню їх енергоефективності та зниженню витрат на транспортування і зберігання. Отримані після осушення продукти можуть бути використані в різних галузях, зокрема для виробництва кормів, біопалива та альтернативного твердого палива, а також в інших технологічних ланцюгах, що відповідає вимогам сталого розвитку та екологічної безпеки. Метою даної дисертаційної роботи є дослідження закономірностей процесу фільтраційного сушіння вторинної рослинної сировини органічного походження, а саме: гідродинаміки руху теплового агенту крізь стаціонарний дисперсний шар та кінетики видалення вологи з матеріалу для визначення технологічно раціональних параметрів процесу зневоднення. The PhD thesis is devoted to solving the scientific problem of preparing secondary plant materials of organic origin - studying the process of drying the material by filtration drying and finding technologically rational parameters of this process for further efficient use. The process of filtration drying allows to reduce the moisture content of raw materials, which is an important stage in preparing them for processing or use in other technological processes. This makes it possible to identify and select technologically rational conditions for processing plant waste, which will help to increase its energy efficiency and reduce transportation and storage costs. The products obtained after drying can be used in various industries, including for the production of feed, biofuels and alternative solid fuels, as well as in other technological chains that meet the requirements of sustainable development and environmental safety. The aim of this PhD thesis is to study the regularities of the filtration drying process of secondary plant material of organic origin, in particular, the hydrodynamics of the thermal agent movement through a stationary dispersed layer and the kinetics of moisture removal from the material to determine the technologically rational parameters of the dehydration process.
Regularities of filtration drying of the secondary raw materials of organic origin
Keywords: біомаса, післяспиртова барда, пивна дробина, фільтраційне сушіння, комп’ютерне моделювання гідродинаміки, кінетика, кінетичні криві, періоди сушіння, стаціонарний шар, раціональні параметри сушіння,biomass, alcohol distillery stillage, brewer's spent grain, filtration drying, computer modeling of hydrodynamics, kinetics, kinetic curves, drying periods, stationary layer, rational drying parameters; 66.04