Оцінка стану адаптаційних резервів організму людини - Кисельова, О. Г.; Настенко, Є. А. (Видавництво Львівської політехніки, 2010)
Описане застосування нової міждисциплінарної галузі науки – синергетики та теорії стохастичного гомеостазу для визначення рівня адаптаційних резервів організму людини. Актуальність досліджень полягає в тому, що хаотичність процесів серцевого ритму вимагає застосування математичного апарату для уточнення отриманих стандартними методами результатів діагностичних та прогнозних оцінок. Таким математичним апаратом є теорія нелінійної динаміки.The paper describes new methods for estimation of human organism regulatory reserves. For this task we proposed to analyzing of the complexity behavior for 24-hours Heart Rate using the approach of interdisciplinary science Synergetics and the formulated by R. Usupov and R. Polonnikov Stochastic Homeostasis Theory.
Keywords: серцевий ритм; холтерівський моніторинг; адаптаційні резерви організму; теорія стохастичного гомеостазу; синергетика; серцево-судинна система; нелінійна динаміка; Heart Rate; Holter monitor; adaptive regulatory reserves; Stochastic Homeostasis Theory, Synergetics; Cardiovascular System; Nonlinear Dynamics