Стратегії опанування стресу у людей з різним рівнем вольової регуляції - Пахолок, Олександр Вікторович; Pakholok, Oleksandr Viktorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дослідження магістерської роботи присвячене виявленню стратегій опанування стресу у людей з різним рівнем розвитку вольової регуляції. У теоретичній частині розглянуто та описано підходи до визначення стресу та копінг-стратегій. Також нами було розкрито поняття вольової регуляції та його роль у реалізації стрес-опановуючої поведінки. У ході реалізації емпіричної частини було виявлено, що респонденти виявляють конструктивну стрес-опановуючу поведінку. У них помірно виражені негативні психологічні стани. Для них властивий невиражений мотиваційний полюс, а домінуючим є проблемно- орієнтований копінг. Компоненти вольової регуляції розвинені на достатньому рівні. Були доведені статистично значущі зв’язки між аспектами вольової регуляції та стрес- опановуючої поведінкою. Це вказує на те, що розвинута вольова регуляція та її компоненти сприяють більш вираженому проблемно-орієнтованому копінгу, знижують вираженість емоційно-орієнтовного копінгу, а також зменшують інтенсивність проявів негативних психологічних станів. Крім того вольова регуляція виступає медіатором між копінгом та психологічними станами (маркери накопиченого стресового тиску). Для проблемно- орієнтованого копінгу характерне опосередковане зниження сили станів, для емоційно- орієнтованого – підвищення.

The master's thesis is devoted to identifying strategies for coping with stress with different levels of volitional regulation. In the theoretical part, we consider and describe approaches to the definition of stress and coping strategies. We have also disclosed the concept of volitional regulation and its role in the implementation of stress-coping behavior. In the course of the empirical part, it was found that the respondents demonstrate constructive stress-managing behavior. They have moderately pronounced negative psychological states. They are characterized by an unexpressed motivational pole, and problem-oriented coping is dominant. The components of volitional regulation are developed at a sufficient level. Statistically significant relationships between aspects of volitional regulation and stress- coping behavior have been proven. This indicates that developed volitional regulation and its components contribute to more pronounced problem-oriented coping, reduce the severity of emotion- oriented coping, and reduce the intensity of negative psychological states. In addition, volitional regulation acts as a mediator between coping and psychological states (markers of accumulated stress pressure). Problem-oriented coping is characterized by an indirect decrease in the strength of states, while emotion-oriented coping is characterized by an increase.
Strategies of managing stress in people with different level of volitional regulation
Keywords: 8.053.00.01; стрес; вольова регуляція; копінг-стратегії; опанування стресу; стресостійкість; stress; volitional regulation; coping strategies; stress coping; stress resilience