Організаційні та правові аспекти функціонування Польської туристичної організації - Манчак, Ірина; Manczak, Iryna (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У статті досліджено організаційно-правовi аспекти, що визначають засади функціонування Польської туристичної організації (ПТО). Аналізована організація є прикладом державної юридичної особи, основне завдання якої – посилення промоційної діяльності Польщі у сфері туризму в країні та за кордоном. Її діяльність здійснюється на підставі Закону від 25 червня 1999 року про Польську туристичну організацію. Проаналізовано окремі положення цього визначного правового акта та інших документів. Особливу увагу приділено регіональним туристичним організаціям (РТО) та місцевим туристичним організаціям (МТО). На основі аналізу чинних правових актів зроблено спробу пояснити ключові правові аспекти, пов’язані з діяльністю ПТО. У статті використано критичний аналіз літератури, зосереджено увагу на окремих тематичних напрямах, які визначають основні межі діяльності ПТО, РТО і МТО.

The article aims to outline the organisational and legal aspects that determine the framework of the functioning of the Polish Tourism Organisation (PTO). The analysed organisation is an example of a state legal person whose main task is strengthening Poland’s promotional activity in tourism at home and abroad. Its activities are based on the Act of 25 June 1999 by the Polish Tourism Organisation. The author decided to analyse selected provisions of the distinguished legal act and to confront them with other documents that fall within the scope of the discussion. The article pays particular attention to Regional Tourism Organisations (RTO) and Local Tourism Organisations (LTO). Based on the analysis of the legal acts in force, the author decided to explain the vital legal aspects determining organisational solutions. The article critically analyses the literature on the subject, focusing mainly on selected thematic areas that determine the basic directions of PTO, RTO and LTO activities.
Organisational and legal aspects of the functioning of the Polish Tourism Organisation
Keywords: туризм; туристичне право в Польщі; Польська туристична організація; регіональна туристична організація; місцева туристична організація; tourism; tourism law in Poland; Polish Tourism Organisation; Regional Tourism Organisation; Local Tourism Organisation; 351; 379.85 (477)