Власні імена в математичних термінах - Осадчук, Марія (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2002)
Розглянуто математичні фахові терміни, утворені від власних імен. В основі всіх термінів-епонімів лежить відношення “я вищ е-від криваеться / досліджується / доводиться і встановлюється9’. Встановлено 4 структурно-словотворчі типи, які представлені простими словами, похідними з суфіксом 4ап/-еап, складними та словосполученнями. Найбільш продуктивною є модель із структурою: ім’я вченого + фаховий термін. Дається порівняння англійських епонімів з їх українськими аналогами, вияснені деякі структурно-семантичні розбіжності.

The mathematic terms,which are built from Nomina propria are considered. In the bases of all terms-eponyms lies the relation “a thing-is discovered /reserched /determined”. Four structure- and word-building types are determined, which are presented by simple words, dérivâtes with suffix -ianAean, compounds and combinations of words. The most productive is the model with structure: the name of a scientist + a special term.The English eponyms are compared with their Ukrainian analogs, some structure-semantic divergences have been cleared,