Oxidative destruction of benzene in the conditions of unstationary cavitation excitation - Знак, З. О.; Сухацький, Ю. В.; Гогейт, П. Р.; Мних, Р. В.; Танекар, П.; Znak, Z. O.; Sukhatskyi, Y. V.; Gogate, P. R.; Mnykh, R. V.; Thanekar, P. (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Встановлено порогове значення енергії, необхідної для деградації бензену після припинення збудження кавітації. Визначено закономірності окисної деструкції бензену в циклічному режимі “кавітація–експозиція”. Показано можливість деструкції бензену у разі ініціювання процесу введенням до водно-бензенового середовища деякої кількості попередньо кавітаційно активованої його частини. Експериментально підтверджено роль кисню в процесі кавітаційної деградації бензену.

The threshold value of the energy required for the decomposition of benzene after the cessation of cavitation has been established. The regularities of the oxidative destruction of benzene in the cyclic mode “cavitation-exposure” were established. The possibility of destruction of benzene in case of initiation of the process by introducing a certain amount of its cavitationally activated part into the water-benzene medium is shown. The role of oxygen in the cavitation decomposition of benzene was experimentally confirmed.
Окисна деструкція бензену в умовах нестаціонарного збудження кавітації
Keywords: бензен; ультразвук; кавітація; ініціювання; “порогова” енергія; періодичне збудження кавітації; benzene; ultrasound; cavitation; initiation; “threshold” energy; periodic excitation of cavitation