Інформаційна система інтерактивної ретро-карти міста - Одноріг, Денис Ігорович; Odnorih, Denys Ihorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасному світі, де збереження історичної та культурної спадщини набуває все більшої актуальності, виникає потреба в ефективних інструментах для інтерактивного доступу до архівних матеріалів. Розроблена інформаційна система інтерактивної ретро-карти міста об'єднує історичні фотографії, відкриті архіви та географічну інформацію в одному інтерфейсі, що забезпечує зручну навігацію та візуалізацію змін міського простору в часовій перспективі. Система базується на принципах краудсорсингу, відкритих даних та геоінформаційних технологіях. Вона не лише архівує візуальні матеріали, але й активно залучає громаду до формування цифрової колекції. Це сприяє розвитку локальної ідентичності, підвищує зацікавленість історією міста та відкриває нові можливості для досліджень у сфері цифрової гуманітаристики. Об’єкт дослідження. Об'єктом дослідження є процеси збереження, обробки та візуалізації історичних візуальних матеріалів з використанням засобів інформаційних систем. Предмет дослідження. Предметом дослідження є технології, підходи та методи, які використовуються для розробки веб-застосунку на основі інтерактивної карти, що підтримує краудсорсинг, геопросторову візуалізацію та взаємодію з цифровими історичними архівами. Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є створення інформаційної системи, яка дозволить відображати та поповнювати базу історичних світлин міста у вигляді інтерактивної карти з геоприв’язкою, доступної для широкого кола користувачів. Система має сприяти збереженню культурної спадщини, забезпечувати зручність використання та підтримувати залучення користувачів. У процесі розробки було враховано сучасні тенденції у використанні геоінформаційних систем для збереження культурної спадщини, зокрема інтеграцію просторового аналізу та візуалізації даних, що дозволяє ефективно управляти історичними ресурсами. Крім того, застосування краудсорсингу в архівах історичних фотографій демонструє потенціал залучення громадськості до процесу збереження та ідентифікації культурних артефактів. Результат дослідження. Результатом дослідження є робочий веб-застосунок, що об'єднує інтерактивну карту з історичним контентом. Проведено системний аналіз предметної області, побудовано дерево цілей, описано функціональну модель системи, реалізовано основні функції відображення, пошуку та завантаження даних. Система протестована та готова до подальшого розширення з урахуванням нових функціональних можливостей.

In the modern world, where the preservation of historical and cultural heritage is becoming increasingly relevant, there is a growing need for effective tools to provide interactive access to archival materials. The developed information system of interactive retro map of the city integrates historical photographs, open archives, and geographic information into a single interface, enabling convenient navigation and visualization of urban spatial changes over time. The system is based on the principles of crowdsourcing, open data, and geoinformation technologies. It not only archives visual materials but also actively involves the community in forming a digital collection. This fosters local identity, increases public interest in the city's history, and opens up new opportunities for research in the field of digital humanities. Object of the research. The object of the research is the processes of preservation, processing, and visualization of historical visual materials using information systems. Subject of the research. The subject of the research is the technologies, approaches, and methods used to develop a web application based on an interactive map that supports crowdsourcing, geospatial visualization, and interaction with digital historical archives. Purpose and objectives of the research. The purpose of the research is to create an information system that allows the display and expansion of a historical photo database of the city in the form of an interactive, geotagged map accessible to a wide audience. The system aims to contribute to cultural heritage preservation, ensure usability, and support user engagement. During the development process, modern trends in the use of geoinformation systems for cultural heritage preservation were taken into account, including the integration of spatial analysis and data visualization, which enables effective management of historical resources. Moreover, the application of crowdsourcing in historical photo archives demonstrates the potential of public participation in the preservation and identification of cultural artifacts. Research outcome. The outcome of the research is a functioning web application that combines an interactive map with historical content. A systematic analysis of the domain was conducted, a goal tree was built, a functional model of the system was described, and core features such as display, search, and data upload were implemented. The system has been tested and is ready for further expansion with new features.
Information system of interactive retro map of the city
Keywords: 6.126.00.01; інформаційна система; ретро–карта; культурна спадщина; краудсорсинг; відкриті дані; геоприв’язка; візуалізація. Перелік використаних джерел: 1. Emerging trends in GIS application on cultural heritage conservation. Heritage Science. – 2024. Режим доступу: https://www.nature.com/articles/s40494-024-01265-7 [Електронний ресурс]. 2. Crowdsourcing historical photographs: autonomy and control at the Copenhagen City Archives. Computer Supported Cooperative Work (CSCW). – 2021. Режим доступу: https://dl.acm.org/doi/abs/10.1007/s10606-021-09418-z [Електронний ресурс]; information system; retro map; cultural heritage; crowdsourcing; open data; geotagging; visualization