Исследование инструментальных погрешностей многоцветовой линейной симметрично-волновой термометрии металлических сплавов - Корниенко, А. Л.; Жуков, Л. Ф. (Видавництво Львівської політехніки, 2014)
На основі вивчених і найпоширеніших для металів і їх сплавів випромінювальних характеристик вольфраму у видимій і ближній інфрачервоній областях спектра досліджено вплив похибок вихідних вимірювань температур випромінювання на інструментальні похибки багатокольорової лінійної симетрично-хвильової термометрії. Доведено, що на відміну від відомих методів багатокольорової пірометрії, випромінювання похибки симетрично-хвильової термометрії не перевищують похибки вихідних вимірювань. Для забезпечення симетрично-хвильової термометрії необхідно виключати селективне поглинання зареєстрованого на робочих довжинах хвиль теплового випромінювання супутніми і спеціальними проміжними середовищами. On the basis of the most studied and representative emission characteristics of tungsten for metals and their alloys in the visible and near-infrared regions of the spectrum, the effect of errors in the initial measurement of the radiation temperature in the instrument errors of multicolor linear symmetrical wave thermometry is investigated. It is proved that unlike the known methods of radiation pyrometry, the errors of multicolor wave symmetrically thermometry do not exceed the initial measurement error. To ensure symmetrical wave thermometry it is necessary to exclude the selective absorption recorded at the operating wavelength of thermal radiation related to intermediate and special environments.
Keywords: багатокольорова лінійна симетрично-хвильова термометрія; вихідна температура випромінювання; похибка вимірювань; інструментальна та методична похибки; спектральні розподіли випромінювальної здатності металів та їх сплавів; multicolor linear symmetrical wave thermometry; the initial temperature of the radiation measurement error; instrumental and methodological errors; the spectral distribution of the emissivity of metals and their alloys