Вплив різних типів стресу на відносини між чоловіками та жінками - Балабаш, Ірина Романівна; Cherkas, Iryna Romanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У роботі досліджено вплив стресу на романтичні стосунки між чоловіками та жінками, акцентуючи на гендерних відмінностях, психологічних характеристиках і стресових факторах. Теоретична частина аналізує стрес як багатовимірне явище, що порушує емоційну стабільність, когнітивне функціонування та якість стосунків. Емпіричні дані підтвердили, що високий рівень стресу асоціюється зі зниженням задоволеності стосунками, зменшенням згуртованості та гармонії у взаємодії. Виокремлено два виміри стресу: повсякденні стресори, які виникають через рутинний тиск, та когнітивно-емоційний стрес, що включає тривогу й емоційну втомленість. Останній має більш значний вплив на якість стосунків. Дослідження підкреслює важливість конструктивних стратегій подолання стресу, зокрема відкритого спілкування та емоційної підтримки, які сприяють збереженню високого рівня задоволеності стосунками навіть за умов підвищеного стресу. Пари, які не застосовували ефективних стратегій, демонстрували погіршення стосунків. Гендерно-специфічні підходи до подолання стресу також впливають на динаміку взаємин. Результати підкреслюють важливість емоційної стійкості, комунікативних навичок і цілеспрямованих втручань, що допомагають парам краще керувати стресовими ситуаціями.

The paper examines the impact of stress on romantic relationships between men and women, focusing on gender differences, psychological characteristics, and stress factors. The theoretical part analyzes stress as a multidimensional phenomenon that disrupts emotional stability, cognitive functioning, and relationship quality. Empirical evidence has confirmed that high levels of stress are associated with decreased relationship satisfaction, reduced cohesion and harmony in interaction. Two dimensions of stress are distinguished: everyday stressors that arise from routine pressure, and cognitive-emotional stress, which includes anxiety and emotional fatigue. The latter has a more significant impact on the quality of relationships. The study emphasizes the importance of constructive coping strategies, such as open communication and emotional support, which help maintain high levels of relationship satisfaction even under conditions of increased stress. Couples who did not use effective strategies showed a deterioration in their relationships. Gender-specific approaches to coping with stress also affect relationship dynamics. The results emphasize the importance of emotional resilience, communication skills, and targeted interventions to help couples better manage stressful situations. Key words: stress, romantic relationships, cognitive-emotional stress, gender differences, coping with stress, emotional support, relationship satisfaction.
The influence of different types of stress on relationships between men and women
Keywords: 8.053.00.01; стрес; романтичні стосунки; когнітивно-емоційний стрес; гендерні відмінності; подолання стресу; емоційна підтримка; задоволеність стосунками