Інформаційна система для оптимізації діяльності підприємства автопрокату - Ільчишин, Святослав Михайлович; Ilchyshyn, Sviatoslav Mykhailovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Розвиток транспорту, зокрема автомобілів, став наслідком бажання людей швидко та ефективно дістатися до місця призначення. Цей прогрес призвів до покращення характеристик автомобілів, збільшення швидкості, зменшення витрат палива та підвищення рівня безпеки. Збільшення кількості користувачів стимулювало появу нових послуг, таких як громадський транспорт, таксі та прокат автомобілів. Спільне користування автомобілями має на меті вирішити транспортні та екологічні проблеми і почалося в 1948 році в Цюріху, Швейцарія, з кооперативу під назвою Cephage (Selbstfahrergemeinschaft). Основна концепція була простою: якщо можете дозволити собі автомобіль, поділіться ним з іншими. Було багато інших ініціатив з каршерінгу, але вони не були достатньо успішними, щоб розвиватися у великих масштабах. Деякі з цих ініціатив включають: "Procotip" (Франція, 1971-1973), "Witcar" (Амстердам, 1974-1988), "Green Cars" (Великобританія, 1977-1984) і шведська "Bilpoorn" (Лунд, 1976-1979). Procotip, наприклад, використовував монетні лічильники і стягував плату за користування відповідно до пройденої відстані. Witkar використовував електромобілі і обмежував користувачів центром міста. Це надавало можливість бути максимально мобільним навіть без власного транспорту. Об’єктом дослідження є процес оренди автомобіля. Предметом дослідження є методи та засоби, які використовуються в процесі розробки системи. Мета дослідження. Метою роботи є розробити систему автоматизації роботи автопрокатного підприємства, яка дозволяє користувачу орендувати автомобіль відповідно до потреб, ціни та характеристик та забезпечить його ефективну та комфортну для споживача експлуатацію. Кінцевим результатом роботи є реалізована інформаційна система автоматизації роботи автопрокатного підприємства у вигляді веб-серверу. Сервіс дозволяє користувачу орендувати автомобіль та зручно добратися до нього, а також здати.

The development of transport, in particular cars, was the result of people's desire to get to their destination quickly and efficiently. This progress has led to improved vehicle performance, increased speed, reduced fuel consumption and improved safety. The increase in the number of users has stimulated the emergence of new services such as public transport, taxis and car rentals. Car sharing aims to solve transport and environmental problems and started in 1948 in Zurich, Switzerland with a cooperative called Cephage (Selbstfahrergemeinschaft). The basic concept was simple: if you can afford a car, share it with others. There have been many other car-sharing initiatives, but they have not been successful enough to grow on a large scale. Some of these initiatives include: "Procotip" (France, 1971-1973), "Witcar" (Amsterdam, 1974-1988), "Green Cars" (UK, 1977-1984) and the Swedish "Bilpoorn" (Lund, 1976-1979 ). Procotip, for example, used coin-operated meters and charged usage fees based on distance traveled. Witkar used electric cars and limited users to the city center. This made it possible to be as mobile as possible even without own transport. The object of the study is the car rental process. The subject of research is the methods and tools used in the process of system development. The aim of the study. The purpose of the work is to develop a system for automating the work of a car rental company, which allows the user to rent a car according to needs, price and characteristics and will ensure its efficient and comfortable operation for the consumer. The final result of the work is an implemented information system for automating the work of a car rental company in the form of a web server. The service allows the user to rent a car and conveniently get to it, as well as drop it off.
Information system for optimizing the activities of the car rental company
Keywords: 6.126.00.01; інформаційна система; автопрокат; оренда; information system; car rental; rental