Ґенеза військових головних уборів від Першої світової війни до 2014 р. - Юрова, Т. М. (Видавництво Львівської політехніки, 2014)
Перша світова війна змусила змінити підходи проектантів і дизайнерів до створення військових головних уборів, які певною мірою забезпечували успішне виконання бойових завдань особовим складом, що актуально і в наші дні. Мета публікації – проаналізувати реалізацію таких якостей військових головних уборів, як функціональність, зручність, захисні властивості і маскувальна здатність. Використання методу зіставлення, історико-порівняльного та ретроспективного методів, аналізу, синтезу, узагальнення допомогло провести та окреслити історичні паралелі між минулими і сучасними елементами одностроїв, екіпірування, розширити методологічну, теоретичну та дизайнерську базу для проектування сучасних військових головних уборів. The First World War forced to change approaches planners and designers to create military headgear, which to some extent ensure implementation combat missions personnel, which is important in our day. Today, helmets, kepoi, bandanas and others is a mandatory element of combat uniforms Army almost all countries of world. Their modern look, materials and sometimes differ significantly from those that were used in the early twentieth century. But their purpose remains the same – to save the life of soldiers and officers in the warfare. The purpose of publishing – to analyze the implementation of such mission a military headgear as functionality, comfort, safety features and camouflage ability. Using comparisons, historical-comparative and retrospective methods of analysis, synthesis, generalization, and helped to outline the historical parallels between past and present elements of uniforms, equipment, expand the methodological, theoretical and design basis for the design of modern military headgear.
Keywords: Перша світова війна; головні убори; каска; шолом; пілотка; однострій; уніформа; дизайн; World War; headgear; helmet; helmet; caps; military costume; uniform; design