Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших ядерних випромінювань, в Україні - Федотов, Дмитро Станіславович; Fedotov, Dmytro Stanislavovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Проблематика соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи не втрачає актуальності у зв’язку з триваючими соціально-економічними викликами в Україні. Незважаючи на минулий час, тисячі осіб, які зазнали впливу радіаційного ураження, потребують належної державної підтримки у формі пільг, компенсацій, медичних і реабілітаційних послуг. У цьому контексті особливої уваги заслуговують міркування щодо обмеженого доступу до життєво необхідних послуг для чорнобильців (Ваганова, І. М., 2021) та необхідність оновлення правової бази і вдосконалення адміністративних процедур(Андрушко, І. І., 2021). Досліджено ключові аспекти функціонування системи соціального захисту цієї категорії населення, проаналізовано чинне законодавство та запропоновано шляхи його вдосконалення. Об’єкт дослідження: система соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших ядерних випробувань. Предмет дослідження: механізми правового й організаційного забезпечення соціального захисту постраждалих осіб. Мета дослідження: всебічний аналіз стану державної політики щодо підтримки постраждалих осіб та формулювання практичних рекомендацій щодо її вдосконалення. Результати дослідження: У рамках виконання роботи здійснено всебічне дослідження правових і організаційних механізмів соціального забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших ядерних випробувань, а також категоризації отримувачів допомоги, видів пільг і механізмів їх реалізації. Використано наукові підходи до аналізу ефективності державної політики у цій сфері. На основі зібраних даних і результатів аналізу подано пропозиції щодо підвищення ефективності реалізації соціального захисту постраждалих осіб через гнучкість законодавства в умовах війни, єдину цифрову базу обліку, децентралізацію процесів управління виплатами, запровадження диференційованого підходу та розширення програм адресної допомоги.

The issue of social protection for those affected by the Chornobyl disaster remains highly relevant due to the ongoing socio-economic challenges in Ukraine. Despite the passage of time, thousands of individuals exposed to radiation continue to require proper state support in the form of benefits, compensation, medical care, and rehabilitation services. In this context, particular attention should be paid to the limited access of Chornobyl victims to vital services (Vaganova, 2021) and the pressing need to update the legal framework and improve administrative procedures (Andrushko, 2021). The thesis explores the key aspects of how the social protection system for this category of citizens functions, analyzes the current legislation, and proposes ways to enhance it. Object of the study: the system of social protection for citizens affected by the Chornobyl disaster and other nuclear incidents. Subject of the study: legal and organizational mechanisms for ensuring the social protection of affected individuals. Purpose: a comprehensive analysis of the state policy regarding support for affected individuals and the development of practical recommendations for its improvement. Results: The thesis presents an in-depth study of the legal and organizational mechanisms of social security for citizens affected by the Chornobyl disaster and other nuclear incidents, including the classification of recipients, types of benefits, and mechanisms for their implementation. Scientific approaches were used to analyze the effectiveness of public policy in this area. Based on the collected data and analysis, the work offers proposals to enhance the effectiveness of social protection implementation for affected individuals through legislative flexibility in wartime conditions, the creation of a unified digital registry, decentralization of payment management processes, the introduction of a differentiated approach, and the expansion of targeted assistance programs.
Social protection of citizens affected by the chornobyl disaster and other nuclear radiation in Ukraine
Keywords: 6.232.00.00; Чорнобильська катастрофа; постраждалі особи; соціальне забезпечення; пільги; компенсації; законодавство; державна політика; Chornobyl disaster; affected individuals; social protection; benefits; compensation; legislation; public policy