Нормативно-правове регулювання захисту трудових прав громадян України: заборона мобінгу - Хаварівська, Галина Степанівна; Khavarivska, Halyna Stepanivna (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Проаналізовано національне законодавство у сфері захисту трудових прав працівників та державних службовців як працівників зі спеціальним статусом з метою недопущення будь-яких проявів та видів дискримінації у сфері праці. Визначено авторське поняття мобінгу як способу дискримінації трудових прав громадян України, що проявляється через психологічні, економічні та інші способи насильства, створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери, яка змушує особу-працівника недооцінювати власну професійну придатність. Основними видами мобінгу є вертикальний – керівник-працівник та горизонтальний – колега-колега. Перелічено основні форми прояву, ознаки та способи мобінгу, а також шляхи уникнення та запобігання цькуванню на робочому місці; наведено види та механізми відповідальності за такі негативні дії, розміри штрафних санкцій та процедуру судового захисту.
Legal and regulatory framework of labor rights protection of the citizens of Ukraine: prohibition of mobbing
Keywords: державний службовець; законодавство; захист; мобінг; працівник; роботодавець; цькування; public official; legislation; protection; mobbing; employee; employer; harassment; 351.83; 349.22 (477)