Дослідження політичного маніпулювання та проблем його обмеження у сучасному політичному процесі - Кучма, Леся (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2006)
Розглянуто різноманітні підходи до розуміння проблем маніпулювання та політичного маніпулювання, інформаційної безпеки, показано шляхи захисту від маніпуляційних технік, зроблено акцент на проблемі обмеження маніпулювання в сучасних політичних процесах. Систематизуючи підходи дослідників, стверджено, що основним обмеженням маніпулюванню може бути власний досвід людини, набутий у процесі взаємодії з іншими людьми, особливості політичної культури населення та процес політичної соціалізації. This article is devoted to different approaches to the problem of manipulation and political manipulation, informational security, and shows the ways of defence from such manipulatory techniques. The author pays a great attention to the points of view of different researchers on the problem of measuring of manipulation in modern political processes. Systematising the approaches of many researchers, author asserts that the human experience, process of political socialisation and political culture may be the main measures of manipulation.