Аналіз змін у транспортному потоці на вул. Липинського (між вул. Замарстинівська та вул. Миколайчука) у м. Львові внаслідок облаштування виділеної смуги для громадського транспорту - Корчинський, Андрій Іванович; Korchynskyi, Andrii Ivanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дана робота присвячена комплексному аналізу змін у транспортному потоці на ділянці вул. Липинського у місті Львові, яка розташована між вул. Замарстинівська та вул. Миколайчука, що виникли внаслідок облаштування виділеної смуги для громадського транспорту. Актуальність дослідження обумовлена необхідністю підвищення ефективності міських перевезень, зменшення заторів та покращення екологічного стану в умовах зростаючого транспортного навантаження у Львові. Особливий акцент зроблено на оцінці впливу спеціалізованої смуги руху на пропускну здатність, швидкість руху громадського транспорту та загальну організацію дорожнього руху на досліджуваному відрізку [1–3]. Методологія дослідження базується на поєднанні натурних досліджень та моделювання руху [4]. Було здійснено збір експериментальних даних щодо середньої швидкості руху, довжини черг транспортних засобів, часу проїзду ключових відрізків дороги, а також характеристик світлофорного регулювання на чотирьох основних перехрестях: Липинського – Замарстинівська, Липинського – Бетховена, поблизу сервісного центру «FORD» і Липинського – Промислова – Миколайчука. Вимірювання здійснювалися до та після впровадження виділеної смуги, що дозволило оцінити зміни транспортного потоку. Для координації руху запропоновано світлофорні режими з тривалістю циклів: 120 с для головних перехресть та 60 с для допоміжних. Координоване світлофорне регулювання забезпечує часовий інтервал 22 с, що дозволяє створити «зелений коридор» і забезпечити безперервність руху транспортних засобів у двох напрямках. Такий підхід сприяв оптимізації пропускної здатності дороги, зменшенню часу простою на світлофорах і зниженню заторів. Результати дослідження свідчать про підвищення середньої швидкості руху громадського транспорту на досліджуваному відрізку вулиці Липинського після впровадження виділеної смуги. Час проїзду скоротився в середньому на 10%, а на контрольному пункті №4 він становив 120 с, що є мінімальним показником за весь період спостережень. Це свідчить про суттєве підвищення ефективності перевезень, скорочення транспортних затримок та покращення регулярності руху автобусів. Проте одночасно було зафіксовано збільшення довжини черг приватного автотранспорту на деяких ділянках – зокрема на пунктах №3 та №14, де середня довжина черги зросла на 2 та 3 м відповідно. Це свідчить про перенавантаження суміжних смуг руху, що потребує додаткового аналізу та заходів для зменшення негативного впливу на приватний транспорт. Підкреслено необхідність комплексного підходу до управління міським рухом, що включає розвиток альтернативних маршрутів, удосконалення світлофорних циклів та посилення контролю за дотриманням правил дорожнього руху. Особлива увага приділена також питанням контролю за рухом на виділеній смузі. Порушення правил, такі як незаконний в’їзд приватного транспорту, негативно впливають на ефективність роботи смуги, збільшують затримки і знижують швидкість громадського транспорту. Тому для забезпечення належного функціонування виділеної смуги важливим є посилення контролю з використанням технічних засобів, таких як камери відеоспостереження та автоматизовані системи фіксації порушень [5]. Отримані результати мають практичне значення для органів управління міським транспортом і можуть бути використані при розробці стратегії розвитку транспортної системи Львова. Запропоновані рішення з облаштування виділених смуг у поєднанні з удосконаленням світлофорного регулювання та контролю руху здатні значно підвищити пропускну здатність вулично-дорожньої мережі, знизити транспортні затримки, покращити екологічну ситуацію за рахунок зменшення викидів шкідливих речовин та підвищити комфорт користування громадським транспортом. Таким чином, впровадження виділених смуг для громадського транспорту на вул. Липинського є ефективним заходом, який сприяє розвитку міської транспортної системи, підвищенню її стійкості до навантажень та покращенню якості життя мешканців міста. Об’єктом дослідження є регульовані перехрестя на ділянці вулиці Липинського між вулицями Миколайчука та Замарстинівська. Предмет дослідження – оцінка ефективності функціонування виділеної смуги руху для громадського транспорту на цій ділянці. Метою роботи є покращення якості транспортного обслуговування населення шляхом розробки та впровадження методики, що дозволяє оцінити ефективність створення виділених смуг для міського громадського пасажирського транспорту. Основні завдання дослідження: 1. Здійснити факторний аналіз та визначити ключові чинники, які впливають на параметри транспортного потоку в умовах облаштування виділених смуг для громадського транспорту; 2. Визначити залежності швидкості руху та часу затримки як індивідуального, так і громадського транспорту від тривалості світлофорного циклу; 3. Розробити методику для визначення оптимальних параметрів виділеної смуги при різних рівнях інтенсивності руху громадського та приватного транспорту.

This work is devoted to a comprehensive analysis of changes in traffic flow on the section of Lypynskoho Street in the city of Lviv, which is located between Zamarshtynivska Street and Mykolaychuka Street, which arose as a result of the arrangement of a dedicated lane for public transport. The relevance of the study is due to the need to increase the efficiency of urban transportation, reduce congestion and improve the environmental condition in conditions of growing traffic load in Lviv. Special emphasis is placed on assessing the impact of a specialized lane on the capacity, speed of public transport and the general organization of road traffic on the studied section [1–3]. The research methodology is based on a combination of field studies and traffic modeling [4]. Experimental data were collected on the average speed of movement, the length of vehicle queues, the travel time of key road sections, as well as the characteristics of traffic light regulation at four main intersections: Lypynskoho – Zamarshtynivska, Lypynskoho – Beethovena, near the FORD service center and Lypynskoho – Promyslova – Mykolaychuka. Measurements were carried out before and after the introduction of the dedicated lane, which allowed us to assess changes in traffic flow. To coordinate traffic, traffic light modes with cycle durations of 120 s for main intersections and 60 s for auxiliary ones were proposed. Coordinated traffic light regulation provides a time interval of 22 s, which allows creating a “green corridor” and ensuring the continuity of vehicle movement in two directions. This approach contributed to optimizing the road capacity, reducing downtime at traffic lights and reducing congestion. The results of the study indicate an increase in the average speed of public transport on the studied section of Lypynskoho Street after the introduction of the dedicated lane. Travel time decreased by an average of 10%, and at checkpoint No. 4 it was 120 s, which is the minimum indicator for the entire observation period. This indicates a significant increase in transportation efficiency, reduction of transport delays and improvement of the regularity of bus traffic. However, at the same time, an increase in the length of private vehicle queues was recorded in some sections - in particular at checkpoints No. 3 and No. 14, where the average queue length increased by 2 and 3 m, respectively. This indicates an overload of adjacent traffic lanes, which requires additional analysis and measures to reduce the negative impact on private transport. The need for a comprehensive approach to urban traffic management is emphasized, including the development of alternative routes, improvement of traffic light cycles and increased control over compliance with traffic rules. Special attention is also paid to the issue of traffic control on the dedicated lane. Violations of the rules, such as illegal entry of private transport, negatively affect the efficiency of the lane, increase delays and reduce the speed of public transport. Therefore, to ensure the proper functioning of the dedicated lane, it is important to strengthen control using technical means, such as video surveillance cameras and automated violation recording systems [5]. The results obtained are of practical importance for urban transport management bodies and can be used in developing a strategy for the development of the transport system of Lviv. The proposed solutions for the arrangement of dedicated lanes in combination with the improvement of traffic light regulation and traffic control can significantly increase the capacity of the street and road network, reduce transport delays, improve the environmental situation by reducing emissions of harmful substances and increase the comfort of using public transport. Thus, the introduction of dedicated lanes for public transport on the street Lypynskoho is an effective measure that contributes to the development of the urban transport system, increasing its resilience to loads and improving the quality of life of city residents. The object of the study is controlled intersections on the section of Lypynskoho Street between Mykolaychuka and Zamarshtynivska Streets. The subject of the study is an assessment of the effectiveness of the operation of a dedicated lane for public transport on this section. The purpose of the work is to improve the quality of transport services for the population by developing and implementing a methodology that allows assessing the effectiveness of creating dedicated lanes for urban public passenger transport. The main objectives of the study: 1. To carry out a factor analysis and identify key factors that affect the parameters of the transport flow in the conditions of the arrangement of dedicated lanes for public transport; 2. To determine the dependence of the speed of movement and the delay time of both individual and public transport on the duration of the traffic light cycle; 3. Develop a methodology for determining the optimal parameters of a dedicated lane at different levels of traffic intensity of public and private transport.
Analysis of changes in traffic flow on Lypynskoho Street (between Zamarshtynivska and Mykolaychuka Streets) in Lviv due to the establishment of a dedicated bus lane
Keywords: 3.275.03.04; регульовані перехрестя; тривалість світлофорного циклу; довжина черги; координоване регулювання; швидкість руху; controlled intersections; traffic light cycle duration; queue length; coordinates