Розроблення приводу горизонтально-похилого стрічкового транспортера - Колодій, Богдан Юрійович; Kolodii, Bohdan Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Робота містить пояснювальну записку та графічну частину. Пояснювальна записка складається зі вступу, технологічної, конструкторської частин, додатків з: економічною частиною, охороною праці та специфікаціями до графічної частини. Об’єкт дослідження – горизонтально-похилий стрічковий транспортер. Предмет дослідження – розрахунок та проектування горизонтально-похилого стрічкового транспортера. Метою бакалаврської роботи є розроблення конструкції горизонтально-похилого стрічкового транспортера. Стрічкові транспортери довели свою ефективність у переміщенні найрізноманітніших вантажів – від сипких і кускових до штучних деталей, як по рівній горизонталі, так і під кутом підйому або спуску. Їхня популярність обумовлена високою надійністю та продуктивністю, що забезпечуються за рахунок простої, але водночас гнучкої конструкції з фрикційним приводом. Основним робочим елементом системи є транспортуюча стрічка, рух якої генерується через тертя з приводним барабаном. Приводні вузли — електродвигун, муфта, редуктор, приводний барабан та натяжний пристрій — монтуються на міцній рамі, а для подачі і приймання вантажу застосовують відповідні завантажувальні лійки та розвантажувальні скребки. В технологічній частині наведено аспекти застосування стрічкових транспортерів, переваги та недоліки застосування стрічкового транспортера, будова стрічкових транспортерів, види та особливості приводів транспортерів стрічкового типу, основні засади проєктування стрічкових транспортерів В конструкторській частині здійснено постановку задачі та обумовлено вхідні дані, розрахунок основних параметрів горизонтально-похилого стрічкового транспортера, тяговий розрахунок горизонтально-похилого стрічкового транспортера, вибір параметрів барабанів приводу, розрахунок приводної станції горизонтально-похилого стрічкового транспортера, вибір параметрів натяжної станції, перевірку горизонтально-похилого стрічкового транспортера на можливість самогальмування, розрахунок вала барабана приводу, розрахунок на проектування осі барабана натягу, розрахунок підшипників опор вала барабана приводу та осі барабана натягу. Також розраховано економічний ефект від впровадження горизонтально-похилого стрічкового транспортера у виробництво, розроблено заходи з охорони праці при роботі з транспортером. В графічній частині проекту приведені: загальний вид стрічкового транспортера, складальні вузли горизонтально-похилого стрічкового транспортера, деталювання його елементів, специфікації до складальних креслень. Ключеві слова: стрічковий транспортер, траса, горизонтально-похилий, стрічка, роликові опори, тяговий розрахунок, приводна станція, натяжна станція, барабан.

The work contains an explanatory note and a graphic part. The explanatory note consists of an introduction, technological, design parts, appendices with: economic part, labor protection and specifications for the graphic part. The object of study is a horizontal-inclined belt conveyor. The subject of research is the calculation and design of a horizontal-inclined belt conveyor. The purpose of the bachelor's thesis is to develop the design of a horizontally inclined belt conveyor. Belt conveyors have proven their effectiveness in moving a wide variety of goods - from bulk and lumpy to piece parts - both on a flat horizontal and at an angle of ascent or descent. They are popular due to their high reliability and performance, which are ensured by a simple yet flexible friction-driven design. The main working element of the system is a conveyor belt, the movement of which is generated by friction with the drive drum. The drive units - electric motor, clutch, gearbox, drive drum and tensioner - are mounted on a sturdy frame, and appropriate loading funnels and unloading scrapers are used to feed and receive the load. The technological part presents aspects of the use of belt conveyors, advantages and disadvantages of using a belt conveyor, the structure of belt conveyors, types and features of belt-type conveyor drives, and the basic principles of designing belt conveyors The design part includes the statement of the problem and the definition of input data, calculation of the main parameters of a horizontal-inclined belt conveyor, traction calculation of a horizontal-inclined belt conveyor, and selection of pairs. The economic effect of the introduction of a horizontal-inclined belt conveyor into production was also calculated, and labor protection measures were developed for working with the conveyor. The graphic part of the project contains: general view of the belt conveyor, assembly units of the horizontal-inclined belt conveyor, details of its elements, specifications for assembly drawings.
Development of a drive for a horizontally inclined belt transporter
Keywords: 6.133.00.00; belt conveyor; route; horizontal-inclined; belt; roller bearings; traction calculation; drive station; tensioning station; drum