Співпраця США і Великої Британії (2022-2025 рр.): пріоритети та перспективи стратегічного партнерства - Петришин, Святослав Ярославович; Petryshyn, Sviatoslav Yaroslavovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Після 2022 року стратегічне партнерство між США і Великою Британією набуло нового змісту в контексті зростаючих глобальних викликів і геополітичної нестабільності. Обидві держави активізували взаємодію в сферах безпеки, оборони, кіберзахисту та енергетичної стійкості, акцентуючи увагу на підтримці демократичних цінностей і протидії авторитарним режимам. Особливу актуальність дослідження цієї теми зумовлює спільна відповідь США і Великої Британії на російську агресію проти України, а також зусилля щодо зміцнення трансатлантичної єдності. Об’єкт дослідження – відносини стратегічного партнерства США та Великої Британії у сферах безпеки, оборони та економіки. Предмет дослідження – пріоритети та перспективи стратегічного партнерства США і Великої Британії у 2022-2025 роках. Мета дослідження – аналіз співпраці США і Великої Британії у 2022-2025 рр. та визначення проблем та перспектив їх стратегічного партнерства. У бакалаврській кваліфікаційній роботі проведено ґрунтовний аналіз еволюції стратегічного партнерства між США та Великою Британією у XXI столітті, з особливою увагою до періоду 2022-2025 рр. [2]. Досліджено історичні аспекти формування «особливих» відносин та трансформацію співпраці у відповідь на глобальні виклики [1]. Розглянуто політико-дипломатичну взаємодію двох держав у рамках ключових міжнародних організацій, зокрема ООН, НАТО та G7 [5]. Визначено вплив Brexit на характер американо-британського діалогу та окреслено напрями економічної й енергетичної взаємодії двох країн [3]. Окрема увага приділена сучасним геополітичним обставинам, зміні урядів у США та Великій Британії, а також їхній політиці щодо України [4]. Проаналізоване співробітництво США і Великої Британії засвідчує наявність викликів, пов’язаних із геополітичними змінами та Brexit, водночас відкриваючи перспективи для зміцнення партнерства на основі спільних інтересів і підтримки України.

After 2022, the strategic partnership between the United States and the United Kingdom has taken on new meaning in the context of growing global challenges and geopolitical instability. The two countries have intensified cooperation in the areas of security, defence, cyber defence, and energy sustainability, focusing on supporting democratic values and countering authoritarian regimes. This topic is particularly relevant due to the joint response of the United States and the United Kingdom to Russian aggression against Ukraine, as well as efforts to strengthen transatlantic unity. Study objects – the strategic partnership between the US and the UK in the areas of security, defence, and the economy. Scope of research – Priorities and prospects for the strategic partnership between the US and the UK in 2022–2025. Goal of research – analysis of US-UK cooperation in 2022-2025 and identification of challenges and prospects for their strategic partnership. The bachelor’s thesis provides a thorough analysis of the evolution of the strategic partnership between the United States and the United Kingdom in the 21st century, with a particular focus on the period of 2022–2025 [2]. The historical aspects of the formation of the “special” relationship and the transformation of cooperation in response to global challenges are studied [1]. The political and diplomatic interaction between the two countries within key international organizations, including the UN, NATO, and the G7, is considered [5]. The impact of Brexit on the nature of US-UK dialogue has been identified and the directions of economic and energy cooperation between the two countries have been outlined [3]. Particular attention is paid to current geopolitical circumstances, the change of governments in the United States and the United Kingdom, and their policies toward Ukraine [4].
US-UK Cooperation (2022-2025): Priorities and Prospects for Strategic Partnership
Keywords: 6.291.00.01; США; Велика Британія; стратегічне партнерство; зовнішня політика; Brexit; Україна; міжнародні відносини; United States; United Kingdom; strategic partnership; foreign policy; Brexit; Ukraine; international relations