Страхові виплати як інструмент соціального захисту працівників у разі нещасних випадків на виробництві: сучасний стан та перспективи - Піпа, Роксолана Романівна; Pipa, Roksolana Romanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У роботі досліджено систему страхових виплат як важливий механізм соціального захисту працівників, які постраждали внаслідок нещасних випадків на виробництві. Актуальність теми обумовлена реформою 2023 року, в межах якої функції Фонду соціального страхування передано до Пенсійного фонду України, що суттєво змінило порядок адміністрування та розрахунку компенсацій. Об’єкт дослідження: система страхових виплат в Україні внаслідок нещасних випадків на виробництві. Предмет дослідження: процедури нарахування та виплати соціального страхування для працівників, які постраждали внаслідок нещасних випадків на виробництві. Метою дослідження є вивчити роль страхових виплат як інструмента соціального захисту працівників у випадку нещасних ситуацій на виробництві, проаналізувати сучасний стан системи страхування в Україні, виявити її недоліки та проблеми, а також розробити рекомендації щодо покращення механізмів нарахування та виплати страхових компенсацій, спрямованих на підвищення рівня захисту працівників Результати дослідження: у результаті дослідження встановлено, що система страхових виплат в Україні є важливим механізмом соціального захисту, проте має низку проблем: затримки з виплатами, складність процедур та низьку обізнаність працівників. Реформа 2023 року виявила потребу в удосконаленні адміністрування через Пенсійний фонд. Запропоновано рекомендації щодо цифровізації процесів, спрощення документування та підвищення прозорості системи.

This paper examines the system of insurance payments as an important mechanism for the social protection of employees who have suffered as a result of occupational accidents. The relevance of the topic is due to the 2023 reform, within which the functions of the Social Insurance Fund were transferred to the Pension Fund of Ukraine, which significantly changed the procedure for administering and calculating compensations. Object of research: the system of insurance payments in Ukraine resulting from occupational accidents. Subject of research: procedures for calculating and paying social insurance benefits to employees affected by workplace accidents. The aim of the study is to explore the role of insurance payments as a tool for the social protection of employees in the event of occupational accidents, to analyze the current state of the insurance system in Ukraine, to identify its shortcomings and problems, and to develop recommendations for improving the mechanisms for calculating and paying insurance compensations aimed at increasing the level of employee protection. Research results: the study found that the insurance payment system in Ukraine is an important mechanism of social protection, but it has a number of problems: delays in payments, complicated procedures, and low awareness among employees. The 2023 reform highlighted the need to improve administration through the Pension Fund. Recommendations were proposed for digitizing processes, simplifying documentation, and increasing system transparency.
Insurance payments as an instrument of social protection of employees in the event of occupational accidents: current status and prospects
Keywords: 6.232.00.00; страхові виплати; соціальне страхування; нещасний випадок на виробництві; соціальний захист; Пенсійний фонд України; insurance payments; social insurance; occupational accident; social protection; Pension Fund of Ukraine