Система аналізу і прогнозування продажу товарів для малих підприємств роздрібної торгівлі - Тюска, Богдан Юрійович; Tiuska, Bohdan Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Система аналізу і прогнозування продажу товарів для малих підприємств роздрібної торгівлі допомагає власникам і менеджерам краще зрозуміти, що купують їхні клієнти. Використовуючи дані про минулі продажі, система може передбачити майбутній попит на товари. Це допомагає уникнути ситуацій, коли на складі занадто багато або занадто мало товару. Використання точних методів прогнозування може значно зменшити ризик зростання запасів та втрати ефективності управління ланцюгом постачання [1]. Прогнозування це процес передбачення величини продажу на перспективу [2]. Такі системи використовують сучасні технології, наприклад, штучний інтелект, для реалізації саме прогнозування. Вони аналізують попередні продажі, враховують зміни і дають прогнози. Це дозволяє підприємцям краще планувати закупівлі, знижки та інші важливі бізнес-процеси. Впровадження таких систем не вимагає дуже великих витрат, що робить їх доступними навіть для невеликих магазинів. Це дозволяє малим бізнесам швидко почати користуватися новими інструментами. Загалом, система аналізу і прогнозування продажів є корисним інструментом для малих магазинів. Вона допомагає підвищити ефективність роботи, зменшити витрати і покращити обслуговування клієнтів. Використання таких систем дозволяє підприємцям зосередитися на розвитку свого бізнесу і стати більш конкурентоспроможними. Об’єкт дослідження: процес продажу товарів малими підприємствами роздрібної торгівлі. Предмет дослідження: методи та засоби, які можуть використовуватись у процесі аналізу та прогнозування продажу товарів для малих підприємств роздрібної торгівлі. Мета дослідження: покращення процесу продажу у малих підприємств роздрібної торгівлі після впровадження системи аналізу та прогнозування продажу товарів. Це, зокрема, може призвести до збільшення прибутків та підвищення ефективності таких підприємств. Під час виконання дослідження було розглянуто різні методи та засоби, що використовуються для аналізу та прогнозування продажів товарів у малих роздрібних підприємствах. Одним з досягнень стала розробка програмного продукту, який можна впровадити в роботу таких підприємств для підвищення їх ефективності. Розроблена система здатна аналізувати введені користувачем дані про продажі, візуалізуючи їх у вигляді різноманітних графіків. Крім аналізу даних, система також прогнозує продажі на визначені періоди, за умови наявності достатньої кількості попередніх даних. Це допомагає підприємствам приймати обгрунтовані рішення. Система доступна для використання на різних пристроях та підтримує роботу з різними користувачами, зберігаючи інформацію. Система стає все більш актуальною в сучасних умовах швидко змінюваного ринку. В умовах високої конкуренції та постійно зростаючих очікувань споживачів, можливість точно прогнозувати попит і ефективно управляти запасами є ключовим фактором успіху. Крім того, доступ до актуальної інформації в режимі реального часу дозволяє оперативно реагувати на зміни ринку, що є критично важливим для підтримання конкурентоспроможності та задоволення потреб клієнтів. Впровадження систем такого типу не тільки допомагає оптимізувати внутрішні процеси, але й надає можливість для зростання та розвитку бізнесу. Зокрема, такі системи можуть виявляти нові можливості, що дозволяє підприємствам залишатися інноваційними та конкурентоспроможними. Визначено високу актуальність системи, яка може суттєво допомогти малим підприємствам за умови правильного використання наданої інформації. Аналіз конкурентів та їхніх рішень дозволяє виявити слабкі місця та можливості для вдосконалення. Це сприяє створенню продукту, який відповідає сучасним вимогам та очікуванням користувачів. Постійний моніторинг ринку та інновацій допомагає зберігати конкурентну перевагу. Системний аналіз є важливим етапом у розробці програмного забезпечення, оскільки він забезпечує глибоке розуміння вимог, функціональності та архітектури системи. Це сприяє створенню ефективного, надійного та масштабованого продукту. Завдяки правильно розрахованому прогнозу можна з більшою ефективністю вести бізнес [3]. Сучасні технології, такі як штучний інтелект, відкривають нові можливості для прогнозування продажів. Вони допомагають створювати точні моделі прогнозування, враховуючи різні фактори. Візуалізація демонструє вже кінцевий результат аналізу баз даних [4]. Це дозволяє підприємствам краще планувати свою діяльність та досягати кращих фінансових результатів. Описано вибір інструментів та порівняння з аналогічними, наведено аргументи на користь обраних інструментів. Це важливо для реалізації працездатного варіанту системи, адже кожен засіб та метод має свої особливості. Одним із важливих аспектів використання аналітичних систем є можливість швидкого реагування на зміни ринку. Завдяки аналізу даних у реальному часі підприємства можуть оперативно коригувати свої стратегії, проводити маркетингові кампанії та акції, що дозволяє залишатися конкурентоспроможними. Економічний аналіз є важливою складовою проекту. Виконано економічне обгрунтування доцільності проекту та відповідні розрахунки, що підтверджують економічну вигоду від впровадження системи.

A system for analyzing and forecasting sales of goods for small retailers helps owners and managers to better understand what their customers are buying. Using data on past sales, the system can predict future demand for goods. This helps to avoid situations when there are too many or too few goods in the warehouse. The use of accurate forecasting methods can significantly reduce the risk of inventory growth and loss of supply chain management efficiency [1]. Forecasting is the process of predicting sales for the future [2]. Such systems use modern technologies, such as artificial intelligence, to perform forecasting. They analyze previous sales, take into account changes, and make forecasts. This allows entrepreneurs to better plan purchases, discounts, and other important business processes. Implementing such systems does not require very high costs, which makes them affordable even for small stores. This allows small businesses to quickly start using new tools. In general, a sales analysis and forecasting system is a useful tool for small stores. It helps to increase efficiency, reduce costs, and improve customer service. The use of such systems allows entrepreneurs to focus on developing their business and become more competitive. Study object: the process of selling goods by small retailers. Scope of research: methods and tools that can be used in the process of analyzing and forecasting the sale of goods for small retailers. Goal of research: to improve the sales process of small retailers after the introduction of a system for analyzing and forecasting sales of goods. This, in particular, can lead to an increase in profits and efficiency of such enterprises. The study examined various methods and tools used to analyze and forecast sales of goods in small retail enterprises. One of the achievements was the development of a software product that can be implemented in the work of such enterprises to improve their efficiency. The developed system is capable of analyzing sales data entered by the user, visualizing it in the form of various graphs. In addition to analyzing data, the system also forecasts sales for certain periods, provided that there is a sufficient amount of previous data. This helps businesses make informed decisions. The system is available for use on different devices and supports work with different users while saving information. The system is becoming more and more relevant in today's rapidly changing market conditions. In an environment of high competition and ever-increasing consumer expectations, the ability to accurately forecast demand and effectively manage inventory is a key success factor. In addition, access to up-to-date information in real time allows you to quickly respond to market changes, which is critically important for maintaining competitiveness and meeting customer needs. Implementation of this type of system not only helps to optimize internal processes but also provides an opportunity for business growth and development. In particular, such systems can identify new opportunities, which allows enterprises to remain innovative and competitive. The author identifies the high relevance of the system, which can significantly help small businesses if the information provided is used correctly. The analysis of competitors and their solutions allows to identify weaknesses and opportunities for improvement. This helps to create a product that meets modern requirements and user expectations. Constant monitoring of the market and innovations helps to maintain a competitive advantage. System analysis is an important step in software development because it provides a deep understanding of the requirements, functionality, and architecture of a system. This helps to create an efficient, reliable, and scalable product. With a properly calculated forecast, you can run your business more efficiently [3]. Modern technologies such as artificial intelligence open up new opportunities for sales forecasting. They help to create accurate forecasting models by taking into account various factors. Visualization demonstrates the final result of database analysis [4]. This allows businesses to better plan their activities and achieve better financial results. The article describes the choice of tools and a comparison with similar ones, and provides arguments in favor of the selected tools. This is important for the implementation of a workable version of the system, because each tool and method has its own characteristics. One of the most important aspects of using analytical systems is the ability to respond quickly to market changes. By analyzing data in real time, businesses can quickly adjust their strategies, conduct marketing campaigns and promotions, which allows them to remain competitive. Economic analysis is an important component of the project. The economic feasibility study of the project and the corresponding calculations confirming the economic benefits of the system implementation have been performed.
System for Analyzing and Forecasting Product Sales for Small Retail Businesses
Keywords: 3.124.00.00; прогнозування продажу товарів; аналіз продажу товарів; система аналізу і прогнозування; малі підприємства; веб-застосунок; product sales forecasting; product sales analysis; analysis and forecasting system; small enterprises; web application