Аналізування потенціалу ТОВ "ГОТЕЛЬ НА ЛЕМКІВСЬКІЙ" - Шепеляк, Андріяна Олегівна; Shepeliak, Andriiana Olehivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасному науковому дискурсі спостерігається зростаюча увага до багатоаспектного осмислення поняття «потенціал підприємства». Наукові дослідження в цій площині накопичили вагомий масив підходів до трактування цієї категорії, а також до розкриття її змістовної структури. Значний внесок у розвиток відповідної термінології зробили такі дослідники, як Бачевський Б.Є., Заблодська І.В., Решетняк О.О. [1], Богацька Н.М., Хачатрян В.В.[2], Краснокутська Н.С. [3], Красноруцький О.О., Маренич Т.Г., Прусова Г. [4], Кузьмін О.Є., Мельник О.Г. [5] та інші. Поняття «потенціал підприємства» є багатогранною категорією, яка займає важливе місце у сучасній системі економічних досліджень. Його інтерпретація значною мірою залежить від обраної методологічної позиції, теоретичних засад аналізу, цілей управління та типу економічної системи [6;7]. Саме тому в економічній літературі сформувався широкий спектр підходів до розуміння потенціалу підприємства, що обумовлено його інтегральною, динамічною та багатоаспектною природою. Узагальнення теоретико-методологічних засад дозволяє виявити ключові акценти сучасної економічної думки щодо сутності потенціалу, визначити його структуру, ознаки та функціональне призначення, а також окреслити дискусійні аспекти, що потребують подальшого уточнення. Саме ці суперечливі моменти формують передумови для постановки мети та завдань дослідження. Об’єкт дослідження - ТОВ «Готель на Лемківській». Предмет дослідження - економічні, ресурсні, організаційні та маркетингові характеристики потенціалу ТОВ «Готель на Лемківській». Мета дослідження полягає в аналізуванні потенціалу ТОВ «Готель на Лемківській» з метою виявлення його внутрішніх резервів та обґрунтуванні заходів щодо посилення його конкурентних позицій на ринку готельних послуг. Для досягнення поставленої мети в роботі визначено такі завдання: 1) узагальнити теоретичні засади визначення сутності та структури потенціалу підприємства; 2) здійснити комплексну оцінку фінансового стану ТОВ «Готель на Лемківській»; 3) визначити рівень та особливості ресурсного і маркетингового потенціалу готелю; 4) визначити зв’язок між обсягами інвестицій у маркетинг і рівнем чистого доходу від реалізації послуг ТОВ «Готель на Лемківській» з використанням економіко-математичної моделі; 5) сформувати обґрунтовані пропозиції щодо підвищення ефективності використання потенціалу готелю. Ураховуючи багатовимірність економічного потенціалу, обґрунтованим є зміщення фокусу дослідження в напрямі аналізу специфічних складових, які відіграють критичну роль для підприємств певної галузі [8]. У випадку готельно-ресторанного сектора мова йде не лише про класичні фінансові чи матеріальні ресурси, а й про здатність до стратегічного оновлення, сервісну гнучкість і маркетингову чутливість. Саме ці елементи формують ядро потенціалу, здатного забезпечити стійке функціонування підприємства в умовах невизначеності та динамічної зміни ринкових орієнтирів. Науковий інтерес до проблематики стратегічного потенціалу в індустрії гостинності зростає, що проявляється в появі нових досліджень, присвячених управлінню в кризових умовах, формуванню конкурентних переваг та адаптаційним механізмам. Водночас у науковому просторі бракує комплексних моделей, які б інтегрували потребу в гнучкості, цифровізації та соціальній відповідальності з реаліями воєнної економіки. Стратегічний потенціал підприємств готельно-ресторанної галузі у цьому дослідженні трактується як системна сукупність ключових переваг - від фінансових і матеріальних до кадрових та інноваційних - що забезпечують можливість не лише збереження позицій, а й формування нових форматів обслуговування в умовах високої мінливості попиту та посиленої конкуренції [9]. Особливої ваги набувають такі чинники, як здатність підприємства до інвестування в інновації, розвинений людський капітал, технологічна гнучкість інфраструктури, а також стратегічна комунікація з ринком [10]. У поєднанні з цифровими рішеннями, сервісною адаптивністю та локальною інтегрованістю вони формують каркас довгострокової життєздатності. У вступі наведено теоретичні основи сутності поняття «потенціал», представлено складові потенціалу та сутність стратегічного потенціалу підприємств готельно-ресторанної галузі. У першому розділі проаналізовано фінансових показників ТОВ «Готель на Лемківській», досліджено конкурентне середовище та проведено аналіз виробничо- господарської діяльності ТОВ «Готель на Лемківській». В другому розділі, на основі визначених внутрішніх резервів ТОВ «Готель на Лемківській», розроблено та обґрунтовано заходи щодо зміцнення його сервісної гнучкості та активізації маркетингових інструментів. За результатами роботи зроблено висновки.управління, внутрішні резерви, конкурентні переваги, ресурси. Обсяг пояснювальної записки – 76 аркушів, 13 таблиць, 5 додатків, 5 плакатів.

In contemporary academic discourse, there is a growing interest in the multifaceted conceptualization of the term “enterprise potential.” Scientific studies in this field have accumulated a substantial body of approaches to the interpretation of this category, as well as to the clarification of its structural content. A significant contribution to the development of relevant terminology has been made by scholars such as Bachevskyi B.Ye., Zablodska I.V., Reshetnyak O.O. [1], Bohatska N.M., Khachatrian V.V. [2], Krasnokutska N.S. [3], Krasnorutskyi O.O., Marenych T.H., Prusova H. [4], Kuzmin O.Ye., Melnyk O.H. [5], and others. The concept of “enterprise potential” is a complex category that occupies a key position within the modern system of economic research. Its interpretation largely depends on the chosen methodological stance, theoretical foundations of analysis, managerial goals, and the type of economic system [6;7]. For this reason, the economic literature presents a wide range of approaches to understanding enterprise potential, reflecting its integrative, dynamic, and multidimensional nature. The generalization of theoretical and methodological foundations makes it possible to identify the key emphases of contemporary economic thought concerning the essence of potential, to define its structure, characteristics, and functional purpose, as well as to outline the controversial issues that require further clarification. These very contradictions constitute the basis for setting the research aim and objectives. The object of study - Hotel na Lemkivskii LLC. The subject of the economic, resource-based, organizational, and marketing characteristics of the potential of Hotel na Lemkivskii LLC. The purpose of the study is the objective is to analyze the potential of Hotel na Lemkivskii LLC in order to identify its internal reserves and to justify measures aimed at strengthening its competitive position in the hotel services market. In order to achieve the set goal, the work provides for the following main tasks: 1) generalization of theoretical foundations for defining the essence and structure of enterprise potential. 2) comprehensive assessment of the financial condition of Hotel na Lemkivskii LLC. 3) identification of the level and specific features of the hotel’s resource and marketing potential. 4) establishment of the relationship between marketing investment volumes and net revenue from service sales at Hotel na Lemkivskii LLC using an economic and mathematical model. 5) development of well-grounded proposals for improving the efficiency of the hotel’s potential utilization. Given the multidimensional nature of economic potential, it is reasonable to shift the research focus toward analyzing specific components that play a critical role for enterprises within a particular industry [8]. In the case of the hotel and restaurant sector, this concerns not only traditional financial or material resources but also the capacity for strategic renewal, service flexibility, and marketing responsiveness. These elements constitute the core of potential that enables enterprises to maintain sustainable operations under conditions of uncertainty and rapidly shifting market dynamics. Scientific interest in the strategic potential of the hospitality industry is growing, as evidenced by the emergence of new studies devoted to crisis management, competitive advantage formation, and adaptation mechanisms. At the same time, the academic landscape still lacks comprehensive models that integrate flexibility, digitalization, and social responsibility with the realities of a wartime economy. In this study, the strategic potential of hotel and restaurant enterprises is understood as a systemic set of key advantages – from financial and material to human and innovative – that ensures not only the preservation of market positions but also the development of new service formats under conditions of high demand volatility and intensified competition [9]. Particular emphasis is placed on factors such as the enterprise’s ability to invest in innovation, the presence of well- developed human capital, the technological flexibility of infrastructure, and strategic market communication [10]. In combination with digital solutions, service adaptability, and local embeddedness, these elements shape the framework for long-term viability. The introduction outlines the theoretical foundations of the concept of “potential,” presents the main components of potential, and defines the strategic potential of hotel and restaurant enterprises. The first chapter analyzes the financial performance indicators of Hotel na Lemkivskii LLC, examines the competitive environment, and evaluates the operational and business activities of the company. The second chapter, based on identified internal reserves of Hotel na Lemkivskii LLC, develops and substantiates measures aimed at enhancing its service flexibility and activating marketing tools. The research concludes with a summary of findings.
Analysis of the Potential of "HOTEL NA LEMKIVSKII" LLC
Keywords: 6.073.00.00; потенціал; готельні послуги; ефективність; potential; hotel services; efficiency; management; internal reserves; competitive advantages; resources. The volume of the explanatory note is 76 sheets; 13 tables; 5 appendices; 5 posters