Синтез поверхнево-активних речовин штамом Pseudomonas sp. PS-17 на змішаних субстратах - Покиньброда, Т. Я.; Пирог, Т. П.; Карпенко, О. В.; Пристай, М. В.; Болібрух, Л. Д. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Встановлено ефективність застосування змішаних джерел вуглецю – гексадекан з гліцерином у співвідношенні 1:6 для синтезу поверхнево-активних речовин (біоПАР) штамом Pseudomonas sp. PS-17, що дало змогу підвищити показники синтезу ПАР та скоротити процес культивування. Доведено, що додавання у середовище росту штаму Pseudomonas sp. PS-17 рамноліпідів та глауконіту має стимулювальний вплив на синтез ПАР. Показано, що рамноліпідні ПАР є ефективними емульгаторами гідрофобних речовин, тобто можуть використовуватись на заміну синтетичним у екологічно безпечних технологіях. Efficiency of using mixed sources of carbon – hexadecane with glycerol in a ratio of 1:6 for a synthesis of surfactants (biosurfactants) by the strain of Pseudomonas sp. PS-17 was established, thus allowed to improve parameters of surfactant production and to shorten the process of cultivation. It was proved that the addition of rhamnolipids and glauconite to a growth medium of the strain Pseudomonas sp. PS-17 has a stimulating effect on the synthesis of surfactants. It was shown that rhamnolipid surfactants are effective emulsifiers of hydrophobic substances that can be used to replace synthetic ones in environmentally friendly technologies.
Surfactants synthesis by the strain pseudomonas sp. PS-17 on mixed substrates
Keywords: поверхнево-активні речовини; рамноліпіди; змішані субстрати; емульгування; глауконіт; surfactants; rhamnolipids; mixed substrates; emulsification; glauconite