Бухгалтерський облік, аналіз та аудит основних засобів підприємства на прикладі ПП "Компанія Інсталбуд" - Федак, Владислав Ярославович; Fedak, Vladyslav Yaroslavovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Раціональне управління ресурсами є вагомою умовою стабільного розвитку підприємства, зокрема важливим є ефективне використання основних засобів. Їх облік, аналіз і аудит впливають на прибутковість, інвестиційну привабливість і фінансову стійкість. Аналіз засобів допомагає виявити резерви ефективності, а аудит — гарантує достовірність і законність облікових даних. Ця магістерська робота має на меті ґрунтовне дослідження як теоретичних положень, так і практичних аспектів бухгалтерського обліку, аналітичної оцінки та аудиторського супроводу основних засобів на прикладі діяльності приватного підприємства «Компанія Інсталбуд». Окрему увагу приділено формуванню пропозицій щодо вдосконалення процедур обліку та аудиту з метою підвищення ефективності управління і використання даного виду активів. В процесі дослідження опрацьовано основні нормативні документи, а саме: НП(С)БО 7 «Основні засоби» [1]; Міжнародний стандарт фінансової звітності 16 «Основні засоби»[2]; низку Законів України [3;4]; Податковий кодекс [5] та інші НП(С)БО [6; 7; 8; 9]. Також розглянуто наукові статті та книги за темою магістерської роботи. Проблеми та особливості основних засобів в процесі бухгалтерського обліку висвітлено у наукових роботах вітчизняних вчених, зокрема у напрацюваннях: Петренко А.Я. та Попової В. Д. [10]; Костюнік О. В. [11;12]; Джеджули В. В. [13]; Фраймана А.В. Селіванової Н.М. [14]; Бойко Р. В., Воронко Р.М. та Редченко К. І. [15]. В цих статтях проаналізовано дефініцію поняття основних засобів, надано загальні рекомендації щодо організації їхнього обліку та врахування специфіки їхнього використання. У вступі висвітлено актуальність даного дослідження, відзначено мету, охарактеризовано завдання, які потрібно виконати в межах роботах, а також 6 виокремлено предмет та об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження даної роботи є основні засоби підприємства як складова системи обліку, аналізу та контролю господарської діяльності. Предметом дослідження є підходи до ведення бухгалтерського обліку, організації економічного аналізу та проведення аудиту основних засобів на прикладі ПП «Компанія Інсталбуд». У першому розділі «Теоретичні основи обліку, аналізу та аудиту основних засобів підприємства» подано теоретичне обґрунтування сутності, класифікації та методів обліку, аналізу і аудиту основних засобів. Досліджено законодавчі та нормативні акти, що визначають порядок обліку основних засобів в Україні, а також їхнє узгодження з вимогами міжнародних стандартів фінансової звітності. Встановлено, що основні засоби є ключовими для виробничого потенціалу підприємства, а їх облік, аналіз і аудит забезпечують ефективне управління активами. Другий розділ «Аналіз стану обліку, аудиту і контролю основних засобів, на прикладі ПП «Компанія Інсталбуд»» присвячено економічній оцінці господарської діяльності ПП «Компанія Інсталбуд» за 2022-2024 рр. Здійснено аналіз динаміки основних засобів підприємства, досліджено порядок організації внутрішнього аудиту, що дозволило виявити тенденції їх оновлення, використання та зносу. Це дало змогу оцінити технічний стан активів та ефективність їх експлуатації. Третій розділ «Удосконалення обліку, аналізу і контролю основних засобів на ПП «Компанія Інсталбуд»» містить пропозиції щодо удосконалення обліковоаналітичної системи управління основними засобами, що базуються на виявлених проблемах і результатах аналітичного дослідження. Визначено напрями підвищення ефективності обліку, аналізу та аудиту основних засобів на ПП «Компанія Інсталбуд». Рекомендації стосуються деталізації аналітичного обліку, вдосконалення інформаційної системи та посилення внутрішнього аудиту для оптимізації управління активами. Висновки роботи містять рекомендації з вдосконалення обліково- 7 інформаційного забезпечення на ПП «Компанія Інсталбуд» що сприятиме підвищенню ефективності використання ОЗ, зниженню витрат та покращенню якості управлінських рішень. Запропоновані у роботі рекомендації можуть бути використані у практичній діяльності підприємства з метою підвищення ефективності управління основними засобами. Вони спрямовані на покращення достовірності облікової інформації, посилення аудиту за збереженням і використанням активів, а також оптимізацію структури основних засобів відповідно до потреб виробничої діяльності.

Rational resource management is a significant condition for the stable development of an enterprise, in particular, the effective use of fixed assets is important. Their accounting, analysis and audit affect profitability, investment attractiveness and financial stability. Analysis of assets helps to identify efficiency reserves, and audit guarantees the reliability and legality of accounting data. This master's work aims to thoroughly study both theoretical provisions and practical aspects of accounting, analytical assessment and audit support of fixed assets on the example of the activities of PE «Company Instalbud». Special attention is paid to the formulation of proposals for improving accounting and control procedures in order to increase the efficiency of management and use of this type of assets. In the process of research, the main regulatory documents were worked out, namely: Ukrainian National Accounting Standard 7 “Fixed Assets” [1]; International Financial Reporting Standard 16 “Fixed Assets” [2]; a number of Laws of Ukraine [3;4]; Tax Code [5] and other Ukrainian National Accounting Standard [6; 7; 8; 9]. Scientific articles and books on the topic of the master's thesis were also considered. The problems and features of fixed assets in the accounting process are highlighted in the scientific works of Ukrainian scientists, in particular in the works of: Petrenko A.Ya. and Popova V. D. [10]; Kostyunik O. V. [11;12]; Dzhedzhula V. V. [13]; Frayman A.V. Selivanova N.M. [14]; Boyko R. V., Voronko R. M. and Redchenko K. I. [15]. These articles analyze the definition of fixed assets, provide general recommendations for organizing their accounting and taking into account the specifics of their use. The introduction highlights the relevance of this research, notes the aim, describes the tasks that need to be completed within the framework of the work, and also identifies the subject and object of the research. 9 The object of this research is the fixed assets of the enterprise as a component of the accounting, analysis and control system of economic activity. The subject of the research is approaches to accounting, organization of economic analysis and audit of fixed assets on the example of PE «Company Instalbud». Chapter 1 «Theoretical foundations of accounting, analysis and audit of fixed assets of the enterprise» presents a theoretical justification of the essence, classification and methods of accounting, analysis and audit of fixed assets. The legislative and regulatory acts that determine the procedure for accounting for fixed assets in Ukraine, as well as their compliance with the requirements of international financial reporting standards, are studied. It is established that fixed assets are key to the production potential of the enterprise, and their accounting, analysis and audit ensure effective asset management. Chapter 2 «Analysis of the state of accounting, audit and control of fixed assets, using the example of PE «Company Instalbud»» is devoted to the economic assessment of the economic activities of PE «Company Instalbud» for 2022-2024. An analysis of the dynamics of the enterprise's fixed assets was carried out, the procedure for organizing an internal audit was studied, which allowed us to identify trends in their renewal, use and depreciation. This made it possible to assess the technical condition of the assets and the efficiency of their operation. Chapter 3 «Improvement of accounting, analysis and control of fixed assets at PE «Company Instalbud»» contains proposals for improving the accounting and analytical system for managing fixed assets, based on the identified problems and results of the analytical study. Directions for increasing the efficiency of accounting, analysis and audits of fixed assets at PE «Company Instalbud» are identified. Recommendations concern the detailing of analytical accounting, improvement of the information system and strengthening internal audits to optimize asset management. The conclusions of the work contain recommendations for improving accounting and information support at PE «Company Instalbud» which will contribute to increasing the efficiency of using fixed assets, reducing costs and improving the quality of management decisions. The recommendations proposed in the work can be used in the 10 practical activities of the enterprise in order to increase the efficiency of managing fixed assets. They are aimed at improving the reliability of accounting information, strengthening audit over the preservation and use of assets, as well as optimizing the structure of fixed assets in accordance with the needs of production activities.
Accounting, analysis and audit of fixed assets of the enterprise on the example of Company Instalbud PE
Keywords: 3.071.00.00; бухгалтерський облік; основні засоби; аудит; аналіз; оцінка; внутрішній контроль; accounting; fixed assets; audit; analysis; assessment; internal control