Особливості емоційно-вольової регуляції здобувачів закладів вищої освіти - Максименко, Поліна Володимирівна; Maksymenko, Polina Volodymyrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дослідження магістерської роботи присвячено вивченню емоційно-вольової регуляції здобувачів закладів вищої освіти. Актуальність обумовлена необхідністю розуміння та оптимізації процесу навчання і розвитку студентів у сучасному освітньому середовищі. Враховуючи рівень конкуренції та стресу, який виникає під час навчання, емоційно-вольова саморегуляція стає ключовим фактором для досягнення успіху та ефективного функціонування студентів. Мета роботи полягає в теоретичному обґрунтуванні та емпіричному розгляді емоційно-вольової регуляції здобувачів закладів вищої освіти. У роботі розглянуті поняття саморегуляції, підходи до розуміння емоційно-вольової регуляції та її змістові характеристики, які охоплюють процес управління власною поведінкою, емоціями та думками для досягнення поставлених цілей. У дослідженні використанні такі методи: теоретико-методологічний аналіз емоційно- вольової регуляції, узагальнення, систематизація теоретичних даних; психодіагностичне тестування із використанням комплексу методик; описова статистика отриманих даних, кореляційний аналіз, кластерний аналіз, критерій групами U-МаннаУітні. У результаті нами були виявленні позитивні зв’язки між досліджуваними характеристиками, що підтверджували наші припущення щодо впливу емоційно-вольової регуляції на самоефективність особистості, її психічні стани, мотивацію до успіху та впевненість у собі.

The study of the master's work is devoted to the study of emotional-volitional regulation in higher education students. The relevance is due to the need to understand and optimize the learning process and development of students in the modern educational environment. Given the level of competition and stress that occurs during training, emotional-volitional self-regulation becomes a key factor for achieving success and effective functioning of students. The purpose of the work is to theoretically substantiate and empirically consider emotional- volitional regulation in higher education students. The paper examines the concepts of self-regulation, approaches to understanding emotional- volitional regulation and its content characteristics, which encompass the process of managing one's own behavior, emotions and thoughts to achieve set goals. The study used the following methods: theoretical and methodological analysis of emotional -volitional regulation, generalization, systematization of theoretical data; psychodiagnostic testing using a set of techniques; descriptive statistics of the obtained data, correlation analysis, cluster analysis, U-Mann-Whitney group criterion. As a result, we identified positive relationships between the studied characteristics, which confirmed our assumptions regarding the influence of emotional-volitional regulation on the self- efficacy of the individual, his mental states, motivation for success and self-confidence. Key words: self-regulation, emotional-volitional sphere, self-control, confidence, volitional effort, volitional process, emotional regulation.
Peculiarities of emotional and volitional regulation in university students
Keywords: 8.053.00.01; саморегуляція; емоційно-вольова сфера; самоконтроль; впевненість; вольове зусилля; вольовий процес; емоційна регуляція