Розроблення приводу напівавтомата шліфування фаски на структурах тиристорів - Савчук, Іван-Максим Ігорович; Savchuk, Ivan-Maksym Ihorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Робота містить пояснювальну записку та графічну частину. Поясню-вальна записка складається зі вступу, технологічної, конструкторської час-тин, додатків з: економічною частиною, охороною праці та специфікаціями до графічної частини. У технологічній частині БКР описана конструкція тиристора, галузь застосування, проведений аналіз технологічного процесу виготовлення фа-ски на структурах тиристорів [1]. Розглянуті схеми обробки, що відповідають певним умовам: - обробка, яка забезпечує високу продуктивність (групове оброблен-ня); - виріб обробляється за один прохід (тобто за один цикл), забезпечу-ючи потік процесу обробки в одному напрямку з переміщенням транспор-тного органу (відсутність реверсування в процесі обробки); - технологічна можливість створення інструменту для обробки стру-ктури (притира) та касети для виробів; - можливість здійснення регулювання швидкості руху інструменту (притира) касети для виробів; - обробки з транспортним органом (ротором), в якому структури розміщені під кутом до осі обертання інструменту (притира). Викладеним вище вимогам найбільше відповідає принципова схема обробки структур тиристорів з транспортним органом (ротором), в якому структури розміщені під кутом до осі обертання інструменту (притира) та забезпеченням сили притиску зусиллям пружин. Розроблений машинний технологічний процес обробки фаски. Продуктивність процесу обробки фасок на кремнієвих структурах методом сферичного притира в значній мірі залежить від технологічних режимів обробки: швидкості і тиску. Величина питомого тиску при обробці забезпечується силою притис-кання виробу до поверхні інструменту. У конструкторській частині приведено опис конструкції напівавтома-та зняття фаски на структурах тиристорів та його принцип дії. Наведений опис конструкції основних вузлів. Проведений розрахунок кінематичної схеми машини, розрахунок потужності приводу ротора та притира, механічних передач [2,3]. В графічній частині проекту приведені кінематична схема напівавто-мата, загальний вид машини, приводи ротора та притира та робочі крес-лення двох деталей, специфікації до складальних креслень. В економічній частині визначена економічність напівавтомата для у виготовленні та експлуатації, визначена доцільність його розробки. В розділі «Охорона праці» розроблені заходи по покращенню робо-ти напіватомата з точки зору техніки безпеки та пожежної профілактики.

The work contains an explanatory note and a graphic part. The explana-tory note consists of an introduction, technological, design parts, appendices with: economic part, labor protection and specifications for the graphic part. The technological part of the BKR describes the thyristor design, the field of application, and an analysis of the technological process for manufacturing chamfers on thyristor structures [1]. Processing schemes that meet certain conditions are considered: - processing that provides high productivity (group processing); - the product is processed in one pass (i.e. in one cycle), ensuring the flow of the processing process in the same direction as the movement of the transport member (no reversal during the processing process); - technological possibility of creating a tool for processing the structure (lapping) and the cassette for products; - possibility of adjusting the speed of movement of the tool (lapping) of the cassette for products; - processing with a transport member (rotor), in which the structures are placed at an angle to the axis of rotation of the tool (lapping). The principle scheme of processing thyristor structures with a transport member (rotor), in which the structures are placed at an angle to the axis of rotation of the tool (lapping) and providing the pressing force by the forces of the springs, most closely corresponds to the above requirements. A machine technological process for processing chamfers has been developed. The productivity of the process of processing chamfers on silicon structures by the spherical lapping method largely depends on the technological modes of processing: speed and pressure. The specific pressure during processing is provided by the force of pressing the product to the surface of the tool. The design part describes the design of the semi-automatic machine for chamfering on thyristor structures and its principle of operation. The design of the main components is described. The kinematic scheme of the machine is calculated, the power of the rotor drive and lapping, mechanical transmissions is calculated [2,3]. The graphic part of the project shows the kinematic scheme of the semi-automatic machine, the general view of the machine, the rotor drives and lapping and working drawings of two parts, specifications for assembly drawings. The economic part determines the efficiency of the semi-automatic machine for manufacturing and operation, and the feasibility of its development is determined. In the section "Occupational safety" measures are developed to improve the operation of the semi-automatic machine from the point of view of safety and fire prevention.
Development of a drive of semi-automatic machine for chamfering of thyristor structures
Keywords: 6.133.00.00; – тиристор; структура; фаска; напівавтомат; привід; при-тир; розрахунок; економіка; безпека; - thyristor; structure; chamfer; semi-automatic machine; drive; lapping; calculation; economy; safety