Nonce vocabulary items as untranslatables or translatables in Ukrainian – English media communication - Holtvian, Valentyna; Severynchuk, Iryna (Видавництво Львівської політехніки, 2015)
Стаття присвячена розгляду проблеми відтворення значень лексичних оказіональних новоутворень в українсько-англійськомовному медійному спілкуванні. З метою висвітлення певних питань перекладознавчого характеру розглянуті загальнолінгвістичні засади пояснення сутності явища оказіонального словотворення, опису чинників внутрішньомовного та позамовного характеру, що обумовлюють активізацію появи цих лексичних інновацій, проаналізовані характерні моделі конструювання оказіоналізмів та закономірності вживання оказіональної лексики. Також описані детермінантні фактори, що визначають умови сприйняття оказіональної лексики та визначені загальні перекладацькі прийоми, що застосовуються в українсько-англійському перекладі недійної комунікації.
Keywords: nonce words; occasionalisms; neologisms; wordbuilding models; context-dependence; expressive function; translation methods; and techniques