Соціальна робота з дітьми внутрішньо переміщених осіб: проблеми соціальної адаптації в нових умовах - Мельник, Наталія Василівна; Melnyk, Nataliia Vasylivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Робота досліджує соціальну роботу з дітьми ВПО осіб в Україні та їхню адаптацію до нових умов. Тема актуальна, оскільки діти ВПО належать до найуразливіших категорій, які потребують соціальної підтримки через втрату дому та труднощі адаптації [1]. Об’єкт дослідження: соціальна робота з дітьми внутрішньо переміщених осіб. Предмет дослідження: особливості надання соціальних послуг дітям ВПО, методи соціальної підтримки, що забезпечують соціальну адаптацію та інтеграцію дітей в нові умови. Мета дослідження: з’ясувати особливості і проблеми соціальної адаптації дітей ВПО у нових соціальних умовах, визначити і обґрунтувати ефективні інструменти соціальної роботи, спрямовані на їх подолання. Результати дослідження: У роботі проаналізовано теоретичні аспекти адаптації дітей ВПО [2], нормативно-правову базу [3] та вітчизняний і міжнародний досвід підтримки. Емпіричне дослідження виявило, що успішна адаптація залежить від підтримки громади, інклюзивності школи та стабільного житла. Виявлено основні труднощі: емоційні, соціалізаціїта навчальні.

The paper explores social work with children of IDPs in Ukraine and their adaptation to new conditions. The topic is relevant, as IDP children are among the most vulnerable categories in need of social support due to the loss of home and difficulties in adaptation [1]. Object of Research: Social work with internally displaced children. Subject of Research: Peculiarities of providing social services to internally displaced children, methods of social support that ensure their social adaptation and integration into new conditions. Aim of Research: To clarify the peculiarities and problems of social adaptation of internally displaced children in new social conditions, and to identify and substantiate effective social work tools aimed at overcoming these challenges. Research Results: The paper analyzes theoretical aspects of adaptation of IDP children [2], the legal framework [3], and domestic and international experience of support. The empirical study found that successful adaptation depends on community support, inclusive schools and stable housing. The main difficulties were identified: emotional, socialization and educational.
Social work with children of internally displaced persons: problems of social adaptation in new conditions
Keywords: 6.231.00.00; ВПО; соціальна робота; діти; соціальна адаптація; вимушене переміщення; IDPs; social work; children; social adaptation; forced displacement