Одержання пероксидної метакриловмісної похідної діанової епоксидної смоли ЕД-22 та її застосування - Червінський, Т. І.; Яцишин, О. І.; Братичак, М. М. (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Вивчено процес хімічної модифікації метакриловмісної похідної епоксидної смоли ЕД-22 (МВЕС) гідропероксидом трет-бутилу (ГПТБ) у присутності каталітичної системи 18-краун-6 + ZnCl2. Встановлено вплив природи й кількості каталізатора, температури та тривалості процесу на швидкість реакції взаємодії МВЕС з ГПТБ. Синтезовано та охарактеризовано новий пероксидо-метакриловмісний олігомер (ПМВО), що містить у своєму складі пероксидні групи та ненасичений фрагмент метакрилової кислоти. Запропоновано використовувати ПМВО у процесах структурування полімерних сумішей на основі промислової епоксидної смоли. Process of chemical modification of methacrylcontained derivative epoxy resin ED-22(MCER) by tert-butyl hydroperoxide (TBHP) in the presence of catalytic system 18-crown ether-6 + ZnCl2 was study in this work. We determined effect of nature and quantity catalyst, temperature and duration of the process on reaction rate in interactionMCER and TBHP. We synthesized and describe novel peroxide-methacrylcontained oligomer (PMDO) which includes in your structure peroxide groups and unsaturated fragment of methacrylic acid. We proposed to use PMDO in process of polymer blend structurization on basic of industrial epoxy resin.
Keywords: хімічна модифікація; епоксидна смола; каталізатор; chemical modification; epoxy resin; a catalyst