Мікрокосмос у природно-правовому вихованні: метапедагогічні технології - Турчиняк, Ярослав; Turchyniak, Yaroslav (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
У науковій статті розкрито окремі методологічні аспекти метафізичної педагогіки природно-правового виховання мікрокосмосу. Зокрема, досліджено відповідні педагогічні технології правового виховання, навчання й розвитку мікрокосмосу у мікроправовому полі, яке входить у макроправове поле. Окреслено, що першоджерелом та вихідною точкою всіх процесів, які відбуваються у всесвіті (макрокосмосі) є людина, тобто, мікрокосмос. Від того, наскільки розумною, освіченою, та ерудованою є людина залежить правовий порядок у всесвіті. Саме тому все більш актуального значення набуває процес дослідження та розвитку метапедагогічних технологій виховання мікрокосмосу у макроправовому полі, адже він спрямований на досягнення загальнолюдського блага. Встановлено, що людина і свобода – це невід'ємні поняття, адже без свободи, неможлива свідома, вольова поведінка людини. Почуття свободи, розвинене в людині є запорукою побудови процвітаючого суспільства, адже зовнішня свобода - це основа для побудови правової системи. Зазначено, що основним завданням правового виховання людини в ранньому віці є вироблення в неї чітких уявлень про добро та зло, якими в подальшому вона буде керуватися як критеріями правомірної та законослухняної поведінки в суспільстві. Виховання особистості має бути обозяково спрямоване на усвідомлення людиною меж своєї свободи та співвідношення їх з межами свобод інших громадян, адже не пізнавши себе та не зрозумівши власну природу людина не може побудувати здорове суспільство, яке є фундаментом правової держави.

The scientific article discloses certain methodological aspects of the metaphysical pedagogy of natural and legal education of the microcosm. In particular, relevant pedagogical technologies of legal education, training and development of the microcosm in the micro-legal field, which is part of the macro-legal field, were investigated. It is outlined that the primary source and starting point of all processes that take place in the universe (macrocosm) is man, that is, the microcosm. The legal order in the universe depends on how intelligent, educated, and erudite a person is. That is why the process of research and development of meta-pedagogical technologies of education of the microcosm in the macro-legal field is becoming increasingly important, because it is aimed at achieving the common good. It has been established that man and freedom are inseparable concepts, because without freedom, conscious, volitional human behavior is impossible. The sense of freedom developed in a person is the key to building a prosperous society, because external freedom is the basis for building a legal system. It is noted that the main task of legal education of a person at an early age is to develop in him clear ideas about good and evil, by which he will be guided in the future as criteria for lawful and law-abiding behavior in society. Personal education should be carefully aimed at a person's awareness of the limits of his freedom and their correlation with the limits of the freedoms of other citizens, because without knowing himself and without understanding his own nature, a person cannot build a healthy society, which is the foundation of a legal state.
Microcosmos in natural and legal education: metapedagogical technologies
Keywords: метафізична педагогіка; мікрокосмос; мікровсесвіт; педагогічна технологія; технологія; виховання; правове виховання; metaphysical pedagogy; microcosm; microuniverse; pedagogical technology; technology; education; legal education; 340.12