Освітня діяльність та педагогічні погляди Омеляна Вишневського (1931–2019) - Нанівський, Роман Семенович (Національний університет «Львівська політехніка», 2024)
Розвиток сучасної педагогічної науки значною мірою зумовлений суспільно-політичними, соціально-економічними, культурно-духовними процесами, які переживала українська наукова сфера у перші десятиліття існування незалежної Української держави. Значний вплив на її піднесення мали, з одного боку, національно-культурне відродження, яке відкрило для науковців багату і раніше замовчувану з політико-ідеологічних міркувань спадщину значної частини українських вчених, з іншого, – привнесення до української педагогічної науки нових ідей, теорій та постмодерністських методологічних засад, які значно розширювали і збагатили теоретико-методологічний арсенал вітчизняних дослідників. Ще одним фактором розвитку педагогічної науки стали кількісні зміни її «соціального ресурсу», оскільки до наукової роботи залучалися тисячі молодих дослідників, які працювали у наукових установах та закладах вищої освіти. The development of modern pedagogical science is largely conditioned by the socio-political, socio-economic, cultural and spiritual processes experienced by the Ukrainian scientific sphere in the first decades of the independent Ukrainian state existence. The national and cultural revival, which revealed to scientists the rich and previously hushed-up legacy of a large part of Ukrainian scientists for political and ideological reasons, and the introduction of new ideas, theories and postmodern methodological foundations into Ukrainian pedagogical science, which significantly expanded and enriched theoretical and methodological arsenal of domestic researchers had a significant influence on its rise. Quantitative changes in its “social resource” became another factor in the development of pedagogical science, as thousands of young researchers who worked in scientific institutions and institutions of higher education were involved in scientific work.
Educational activity and pedagogical views of Omelyan Vyshnevskyi (1931–2019)
Keywords: Омелян Вишневський, освітня діяльність, педагогічна біографістика, педагогічна спадщина, едукація, сучасне українське виховання, реформи системи освіти, український національний характеру, виховання характеру, педагогіка розвитку, цінності виховання і розвитку, Omelyan Vyshnevskyi, educational activity, pedagogical biographistics, pedagogical heritage, education, modern Ukrainian education, education system reforms, Ukrainian national character, character education, pedagogy of development, values of education and development; 37:929