Інформаційна система для створення онлайн-курсів - Сухий, Андрій Тарасович; Sukhyi, Andrii Tarasovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Розробка інформаційної системи для створення онлайн-курсів є актуальною темою у сучасному світі дистанційної освіти. Метою роботи є створення ефективного інструменту для викладачів та студентів, що дозволяє створювати, розповсюджувати та керувати освітніми матеріалами. Під час дослідження було проведено аналіз сучасних технологій та платформ для створення онлайн-курсів, зокрема систем LMS (Learning Management System) або ELearning, та визначено вимоги до функціональності таких систем. Об’єкт дослідження – процес створення та управління онлайн-курсами. Предмет дослідження – програмні засоби та методи для реалізації інформаційної системи, що забезпечує ефективне створення та управління онлайн-курсами. Мета дослідження – розробка інформаційної системи для створення онлайн-курсів, що забезпечує ефективне управління освітніми матеріалами та покращує якість навчання. Результати дослідження: 1. Обрано стек технологій MERN (MongoDB, Express.js, React.js, Node.js) для розробки системи, враховуючи їхню гнучкість та масштабованість. Це дозволяє створювати динамічні та інтерактивні веб-додатки. 2. Розроблено модулі для управління курсами, користувачами та інтерактивними елементами. Ці модулі забезпечують можливість створення курсів з відеоматеріалами, задавання питань, отримання відповідей та залишення відгуків про курс. 3. Реалізовано систему захисту відеоматеріалів від несанкціонованого доступу за допомогою сучасних методів шифрування. 4. Впроваджено механізми автентифікації та авторизації, включаючи використання соціальних мереж для входу в систему та бібліотеки Stripe для обробки платежів. 5. Проведено тестування системи на контрольному прикладі, що підтвердило її функціональність та ефективність. 6. Використано сучасні підходи до розробки користувацького інтерфейсу, що забезпечує зручність та інтуїтивність використання системи. Ця робота має практичне значення для освітніх установ, що прагнуть впровадити сучасні технології дистанційного навчання. Вона також може бути використана як основа для подальших досліджень у галузі розробки інформаційних систем для освіти. У результаті виконання роботи створено інформаційну систему, яка відповідає сучасним вимогам до дистанційного навчання та забезпечує ефективне управління освітніми процесами.

The development of an information system for creating online courses is a relevant topic in the modern world of distance education. The aim of this work is to create an efficient tool for teachers and students that allows for the creation, distribution, and management of educational materials. During the study, an analysis of current technologies and platforms for creating online courses, particularly LMS (Learning Management System), was conducted, and the functional requirements for such systems were defined. Object of study: the process of creating and managing online courses. Subject of study: software tools and methods for implementing an information system that provides efficient creation and management of online courses. Research aim: to develop an information system for creating online courses that ensures efficient management of educational materials and improves the quality of learning. Research results: 1. The MERN (MongoDB, Express.js, React.js, Node.js) technology stack was chosen for system development, considering its flexibility and scalability. This allows for the creation of dynamic and interactive web applications. 2. Modules for managing courses, users, and interactive elements were developed. These modules provide the capability to create courses with video materials, ask questions, receive answers, and leave feedback about the course. 3. A system to protect video materials from unauthorized access was implemented using modern encryption methods. 4. Authentication and authorization mechanisms were implemented, including the use of social networks for system login and the Stripe library for payment processing. 5. The system was tested on a control example, which confirmed its functionality and efficiency. 6. Modern approaches to user interface development were used, ensuring the system's convenience and intuitive usability. This work has practical significance for educational institutions that aim to implement modern distance learning technologies. It can also be used as a basis for further research in the field of information systems development for education. As a result of the work, an information system was created that meets the modern requirements for distance learning and ensures efficient management of educational processes.
Information system for creating online courses
Keywords: 6.126.00.01; онлайн-курси; дистанційне навчання; MERN стек; управління курсами; інформаційна система; online courses; distance learning; MERN stack; course management; information system