Вплив внутрішніх температури і вологовмісту повітря операційних чистих кімнат на ексергетичний ККД центральної прямотечійної системи кондиціювання повітря - Гарасим, Д. І.; Лабай, В. Й. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
У сучасних системах кондиціювання повітря важливе місце займають обладнання і процеси, об’єктивно оцінити ступінь енергетичної досконалості яких можна лише на основі їх ексергетичного аналізу. У статті використано авторську інноваційну математичну дослідницьку модель впровадженої центральної прямотечійної системи кондиціювання повітря операційних чистих кімнат з метою комп’ютерного оцінювання її енергетичної ефективності на основі ексергетичного ККД залежно від різних факторів, що впливають на її роботу. Завдяки цій моделі отримано залежність ексергетичного ККД he впровадженої системи кондиціювання від параметрів внутрішнього повітря, а саме температури tв і вологовмісту dв . Встановлено, що вологовміст dв не впливає на ексергетичний ККД hе системи. Показано, що таку систему кондиціювання повітря бажано використовувати за нижчих температур внутрішнього повітря, а саме, наприклад, tв = 25 °С та з якомога найвищою різницею температур між внутрішнім і припливним повітрям Dtп = tв - tп , наприклад, Dtп = 9,0 °С, що дасть можливість отримати найвищий ексергетичний ККД hе = 2,56, а отже, отримати економічно найвигідніший варіант використання впровадженої системи кондиціювання повітря. In the modern air conditioning systems, important place are occupied by equipment and processes, the objective estimation of value of its energy perfection can be defined only on the basis of exergetic analysis. Innovation mathematical research model of the implemented central straight flow air conditioning system for operation cleanrooms in order to computer’s estimation its energy effective by virtue of exergetic output-input ratio depending on different factors, which have influence on its work, was described in this article. The dependence of exergetic output-input ratio for chosen air conditioning system hе on parameters of indoor air, namely temperature tin and moisture content din was defined thanks to this model. It is found, that there is no effect of moisture content din on exergetic output-input ratio hе of the system. It is shown that the implemented air conditioning system should be preferably used at lower indoor air temperatures, namely, for example tin = 25 °С, and at as higher temperature difference between indoor and supplied air DtS = tin - tS as it possible, for example, Dtп = 9,0 °С, that will give the opportunity to gain the highest exergetic output-input ratio hе = 2,56, which means to gain the most advantageous economical variant of exploitation of implemented air conditioning system.
Keywords: ексергетичний баланс; системи кондиціювання повітря; чисті кімнати; енергетична ефективність; exergy balance; air conditioning systems; cleanrooms; energy efficiency