Інформаційна система для інтерактивного навчання сольфеджіо на основі штучного інтелекту - Чигирик, Ольга Анатоліївна; Chyhyryk, Olha Anatoliivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасному світі, де цифрові технології стрімко проникають у всі сфери життя, музична освіта також зазнає трансформацій. Особливо актуальним стає впровадження інноваційних підходів у навчання сольфеджіо — фундаментальної дисципліни для музикантів. Ця бакалаврська робота присвячена розробці інформаційної системи, яка поєднує інтерактивне навчання сольфеджіо з можливостями штучного інтелекту. Об'єкт дослідження — процес навчання сольфеджіо з використанням інформаційних технологій. Предмет дослідження — інформаційна система для інтерактивного навчання сольфеджіо, що базується на штучному інтелекті. Мета дослідження — створення ефективної інформаційної системи, яка забезпечує інтерактивне навчання сольфеджіо з використанням технологій штучного інтелекту, сприяючи покращенню музичної освіти та самостійного навчання студентів. У процесі дослідження було проведено аналіз сучасних технологій у сфері музичної освіти, зокрема використання відкритих освітніх ресурсів (OER) та інструментів штучного інтелекту. Розроблена система дозволяє студентам взаємодіяти з навчальним матеріалом у реальному часі, отримуючи миттєвий зворотний зв'язок та рекомендації для покращення навичок. Особливу увагу приділено адаптивності системи до індивідуальних потреб користувача, що забезпечується за допомогою алгоритмів машинного навчання. Система реалізована як вебдодаток, що забезпечує доступність з різних пристроїв та платформ. Для зберігання та обробки даних використано базу даних MongoDB, що забезпечує гнучкість та масштабованість. Інтерфейс користувача розроблено з урахуванням принципів UX/UI дизайну, що сприяє зручності та ефективності навчального процесу. Результати дослідження свідчать про ефективність запропонованої системи у покращенні навичок сольфеджіо у студентів. Система може бути інтегрована у навчальні програми музичних закладів освіти, а також використовуватись для самостійного навчання.

In today's rapidly evolving digital landscape, integrating innovative technologies into music education is paramount. This bachelor's thesis focuses on developing an information system that combines interactive solfeggio learning with artificial intelligence capabilities. Study Object — the process of solfeggio education utilizing information technologies. Scope of Research — an information system designed for interactive solfeggio learning, leveraging artificial intelligence. Goal of Research — to create an effective information system that facilitates interactive solfeggio learning through artificial intelligence technologies, enhancing music education and self-directed student learning. The research involved analyzing current technologies in music education, particularly the use of Open Educational Resources (OER) and artificial intelligence tools. The developed system enables real-time interaction with educational material, providing immediate feedback and personalized recommendations to improve skills. The system's adaptability to individual user needs is achieved through machine learning algorithms. Implemented as a web application, the system ensures accessibility across various devices and platforms. MongoDB is utilized for data storage and processing, offering flexibility and scalability. The user interface is designed following UX/UI principles to enhance usability and learning efficiency. The findings indicate the proposed system's effectiveness in improving students' solfeggio skills. It can be integrated into music education curricula and used for independent learning.
Information system for interactive solfeggio learning based on artificial intelligence
Keywords: 6.126.00.01; — інформаційна система; інтерактивне навчання; сольфеджіо; штучний інтелект; вебдодаток; MongoDB; — information system; interactive learning; solfeggio; artificial intelligence; web application; MongoDB