Проєкт удосконалення схеми організації дорожнього руху з аналізом умов руху на перехресті вулиць Словацького – Дорошенка - Хом'як, Софія Мирославівна; Hlushko, Sofiia Myroslavivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Зростання автомобільного парку у містах і підвищення інтенсивності дорожнього руху призводять до зниження швидкостей руху, виникнення затримок в транспортних потоках, погіршання умов руху, зростання аварійності на вулично-дорожній мережі. Усе це зумовлює необхідність розробки ефективних заходів із усунення подібних негативних проблем, особливо зниження кількості ДТП. Тому проблема організації і безпеки руху становить найважливішу роль у містах, від рішень якої залежить надійність і якість функціонування міської транспортної системи. Дослідження у цій бакалаврській роботі відбуватиметься на ділянці ВДМ, зокрема регульованому перехресті вул. Дорошенка – Словацького. Вулиця Дорошенка має 1?1 смугу руху. Присутні трамвайні колії. Вулиця Словацького має 2 смуги з одностороннім рухом. Покриття єдине у вигляді бруківки. Оскільки це центральна частина міста, тут тісно взаємопов’язані приватний і громадський транспорт. Вплив останнього на транспортні показники перехрестя характеризуючи його перевагу в русі. Завданням цього проекту є дослідження усіх транспортних показників, зокрема інтенсивність, швидкість і склад транспортного потоку, за допомогою яких будуть розраховані такі показники як пропускна здатність на перехресті вул. Дорошенка – Словацького. На їхній основі буде прийнято рішення, щодо потреби впровадження проекту з ОДР для забезпечення безпеки руху, зменшення часових затримок та загальної оптимізації руху. Проведено аналіз умов руху на регульованому перехресті вул. Словацького – Дорошенка. Вивчалась проблематика та шляхи їх вирішення. Заміряно тривалість світлофорного циклу а також здійснено його перерахунок. Проведено вдосконалення схеми організації дорожнього руху. За допомогою натурних досліджень було отримано основні показники дорожнього руху, такі як інтенсивність, швидкість і склад транспортного потоку. Проведено аналіз розподілу транспортних потоків за напрямками та складом. Опрацювавши дані дослідження, визначено, що транспортний потік здебільшого складається з легкових автомобілів, присутня невелика частка вантажних автомобілів та незначна частка громадського транспорту. На підставі цих даних проведено розрахунок пропускної здатності кожної смуги за світлофорного регулювання. Заміряно інтервали та швидкості ТЗ за різних умов руху на прогоні вул. Дорошенка. Результати за різних умов опрацьовано та порівняно між собою. В проекті було: застосовано методи заспокоєння руху; детально проаналізовано первинні показники транспортного потоку в районі перехрестя вул. Словацького – Дорошенка (швидкості, інтенсивність та склад ТП); розглянуто два проектних рішення та порівняно їх із існуючим станом ОДР при використанні програми «PTV Vissim 7». Представлено існуючий та проектований пофазний роз’їзд транспортних потоків та їх циклограми. Проаналізовано ефективність світлофорної сигналізації за проектного та існуючого стану на перехресті за допомогою програми «PTV Vissim 7».

The growth of the car fleet in cities and the increase in traffic intensity lead to a decrease in traffic speeds, delays in traffic flows, deterioration of traffic conditions, and an increase in accidents on the road network. All this necessitates the development of effective measures to eliminate such negative problems, especially reducing the number of accidents. Therefore, the problem of organization and safety of traffic is the most important role in cities, the decisions of which depend on the reliability and quality of the urban transport system. Research in this bachelor's thesis will take place at the VDM section, in particular at the regulated intersection of vul. Doroshenko - Slovak. Doroshenko Street has a 1 ? 1 lane. There are tram tracks. Slovatskoho Street has 2 lanes with one-way traffic. The coating is unique in the form of cobblestones. As it is the central part of the city, private and public transport are closely interconnected. The influence of the latter on the traffic indicators of the intersection characterizing its advantage in traffic. The task of this project is to study all transport indicators, in particular the intensity, speed and composition of the traffic flow, which will be used to calculate such indicators as capacity at the intersection of st. Doroshenko - Slovak. Based on them, a decision will be made on the need to implement a project on ODR to ensure traffic safety, reduce time delays and overall traffic optimization. An analysis of traffic conditions at the regulated intersection of st. Slovatsky - Doroshenko. Problems and ways to solve them were studied. The duration of the traffic light cycle was measured and recalculated. The scheme of traffic organization has been improved. With the help of field research, the main indicators of traffic, such as intensity, speed and composition of traffic flow were obtained. The analysis of distribution of transport streams on directions and structure is carried out. After studying the data of the study, it was determined that the traffic flow consists mostly of cars, there is a small share of trucks and a small share of public transport. Based on these data, the calculation of the bandwidth of each lane at traffic light control was performed. Intervals and speeds of vehicles under different traffic conditions on the run of st. Doroshenko. The results were processed under different conditions and compared with each other. The project included: traffic calming methods; the primary indicators of traffic flow in the area of the intersection of st. Slovatsky - Doroshenko (speed, intensity and composition of TP); two design solutions are considered and compared with the current state of ODR when using the program "PTV Vissim 7". The existing and projected phase-by-phase traffic flow and their cyclograms are presented. The efficiency of traffic light signaling at the design and existing condition at the intersection was analyzed using the program "PTV Vissim 7".
The project of traffic management scheme improvement with the analysis of traffic conditions at Slovatskoho – Doroshenka Streets intersection
Keywords: 6.275.03.03; – натурні дослідження; показники транспортного потоку; регульовані перехрестя; світлофорний цикл; – field research; traffic flow indicators; adjustable intersections; traffic light cycle