Механізми державного регулювання інвестиційного потенціалу підприємств - Гурей, Ірина Іванівна (Національний університет «Львівська політехніка», 2024)
Одним з найважливіших завдань державного регулювання господарської діяльності є підвищення рівня інвестиційної активності підприємств. Таке підвищення є однією з головних умов забезпечення зростання економіки України. Водночас, пожвавлення інвестиційної активності підприємств потребує покращення процесів формування та реалізації їх інвестиційного потенціалу. Пришвидшення перебігу цих процесів значною мірою залежить від ефективного використання інструментів державної підтримки провадження інвестиційної діяльності підприємств. Своєю чергою, ефективність застосування цих інструментів визначається тим, наскільки дієвими є механізми державного регулювання інвестиційних можливостей суб’єктів підприємництва. На теперішній час питанню державного регулювання інвестиційної діяльності компаній присвячено значну кількість наукових праць. Проте питання регулювання інвестиційного потенціалу підприємств все ще залишається неповністю дослідженим. При цьому вдосконалення державного регулювання інвестиційним потенціалом суб’єктів підприємницької діяльності є запорукою покращення інвестиційної діяльності цих суб’єктів. Отже, вивчення закономірностей регулювання інвестиційного потенціалу підприємств дає змогу поглибити розуміння особливостей та механізмів державного управління інвестиційними процесами. One of the most important tasks of state regulation of economic activity is to increase the level of enterprises' investment activity. Such an increase is one of the main conditions for ensuring the growth of Ukraine's economy. At the same time, reviving enterprises' investment activity requires improvements in the formation processes and the realisation of their investment potential. The acceleration of these processes depends to a large extent on the effective use of instruments of state support for the investment activities of enterprises. In turn, the effectiveness of these instruments is determined by the efficiency of the mechanisms of state regulation of investment opportunities for business entities. To date, numerous scientific papers have addressed the state regulation of companies' investment activities. However, the regulation of the investment potential of enterprises remains under-researched. Improving state regulation of the investment potential of business entities is crucial for enhancing their investment activities. Therefore, studying the patterns of regulation regarding the investment potential of enterprises can help deepen our understanding of the features and mechanisms of public administration in investment processes.
Mechanisms of state regulation of the investment potential of enterprises
Keywords: державне регулювання, інвестиційний потенціал, інструменти державного регулювання, інвестиції, інституційний механізм, фінанси-економічний механізм, нормативно-правова база, інвестиційна діяльність, державно-приватне партнерство, публічне управління, підприємництво, інновації, state regulation, investment potential, state regulation instruments, investments, institutional mechanism, financial-economic mechanism, regulatory framework, investment activity, public-private partnership, public administration, entrepreneurship, innovation; 328.24:658.152(043.5)