Поверхневе лазерне гартування й навуглецювання титанового сплаву ВТ22 - Плешаков, Е. І.; Сенявський, Я.; Філіп, Р.; Миник, С. В. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2000)
Досліджено вплив лазерного гартування й навуглецювання на мікро-структуру, твердість й тріщиноутворення в поверхневому шарі промислового титанового сплаву ВТ22. Обробку здійснювали шляхом оплавлення поверхні сплаву з графітовим покриттям чи без покриття лазерним променем імпульсної дії. Запропоновано оптимальні режими лазерного поверхневого зміцнення сплаву. The results of laser quenching and carburizing of commercial titanium alloy ВТ22 are described in this paper in terms of microstructure, surface hardness and cracking. This alloy, covered or not graphite powder was irradiated and superficially melted by means of a pulsed laser beam. The optimal parameters of laser treatment were chosen to produce surface layer without cracks and with maximum microhardness.