Дослідження і диверсифікування міжнародної економічно-технічної співпраці підприємств України та Молдови у сфері енергетичного будівництва - Кожан, Юрій- Ростислав Юрійович; Kozhan, Yurii-Rostyslav Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
На основі вивчення літературних джерел [1–6] встановлено, що міжнародна економіко-технічна співпраця виступає ключовим чинником модернізації виробництва, розвитку технологічного потенціалу та інтеграції підприємств у європейський ринок. У працях провідних дослідників [7–10] виокремлюються організаційні моделі, правові аспекти, стратегічні підходи до співпраці між підприємствами, зокрема в енергетичній сфері. Проведене дослідження дало змогу зробити висновок, що диверсифікація партнерських зв’язків у міжнародному енергетичному будівництві сприяє підвищенню ефективності зовнішньоекономічної діяльності, зниженню ризиків та формуванню сталих міждержавних відносин. Особливу увагу приділено аналізу бар’єрів, що стримують розвиток співпраці між підприємствами України та Молдови, а також обґрунтовано технологічні стратегії модернізації. Об’єктом дослідження є міжнародна економіко-технічна співпраця підприємств у сфері енергетичного будівництва. Предметом дослідження виступають економічні та управлінські механізми взаємодії українських і молдовських компаній на прикладі ПрАТ «Галенергобудпром». Метою роботи є дослідження потенціалу та розроблення практичних рекомендацій щодо диверсифікації економіко-технічної співпраці між підприємствами України та Молдови. У процесі виконання роботи було: – розкрито сутність і форми міжнародного економіко-технічного партнерства; – проаналізовано зовнішньоекономічну динаміку між Україною та Молдовою у 2020–2024 роках; – досліджено фінансово-господарську діяльність ПрАТ «Галенергобудпром»; – виявлено бар’єри у співпраці та можливості їх подолання; – запропоновано стратегії технологічної модернізації та диверсифікації; – надано економічне обґрунтування доцільності впровадження змін. Результати дослідження мають прикладне значення для підприємств енергетичної галузі, зацікавлених у розширенні міжнародного співробітництва, особливо в умовах інтеграції до європейського ринку. Частина результатів оприлюднена у спільній науковій публікації Кожана Ю.-Р.Ю. із науковим керівником Дулябою Н. [7].

Based on the analysis of academic sources [1–6], international economic and technical cooperation has been identified as a key driver for industrial modernization, technological development, and enterprise integration into the European energy market. Leading research [7–10] highlights the organizational models, legal frameworks, and strategic approaches for cooperation among enterprises, particularly in the energy sector. The conducted study concludes that diversification of partnership ties in international energy construction enhances the efficiency of foreign economic activity, reduces external risks, and fosters sustainable interstate relations. Special attention is paid to identifying cooperation barriers between Ukrainian and Moldovan enterprises and substantiating technological modernization strategies. The object of the research is international economic and technical cooperation of enterprises in the field of energy construction. The subject of the research is the economic and managerial mechanisms of interaction between Ukrainian and Moldovan companies, using PJSC “Galenerhobudprom” as a case study. The purpose of the thesis is to analyze the potential and develop practical recommendations for diversifying economic and technical cooperation between enterprises of Ukraine and Moldova. The following tasks were completed: – the essence and forms of international economic and technical partnerships were revealed; – foreign economic dynamics between Ukraine and Moldova during 2020–2024 were analyzed; – the financial and operational performance of PJSC “Galenerhobudprom” was studied; – barriers and constraints to cooperation were identified; – strategies for technological modernization and diversification were proposed; – the economic feasibility of the proposed strategies was substantiated. The research results have practical value for energy-sector enterprises aiming to expand international cooperation, especially in the context of integration with the European market. A part of the findings was presented in a joint scientific publication by the student and the academic supervisor [7].
Research and diversification the international economic and technical cooperation of enterprises of Ukraine and Moldova in the field of energy construction
Keywords: 3.292.00.00; міжнародна співпраця; енергетичне будівництво; економіко-технічне партнерство; технологічна стратегія; модернізація; зовнішньоекономічна діяльність; ПрАТ «Галенергобудпром»; international cooperation; energy construction; economic and technical partnership; technological strategy; modernization; foreign economic activity; PJSC “Galenerhobudprom”