Удосконалення організації соціального захисту внутрішньо переміщених осіб (за матеріалами Моршинської міської ради) - Войтановська, Ганна Миколаївна; Voitanovska, Hanna Mykolaivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Соціальний захист населення являється однією з обов’язкових складових розбудови соціальної держави, яка закладає основи соціального прогресу країни, вбудовуючи суспільне життя в критерії соціальної спрямованості, надаючи реальності процесам суспільних перетворень, не декларативного змісту відповідно до вимог і викликів суспільного прогресу України. Військове вторгнення російської федерації на територію України, анексія Криму, спровоковане державою-агресором збройне протистояння в південно-східних регіонах у 2014 році призвели до появи в Україні нового явища – «внутрішньо переміщених осіб» (ВПО). Внутрішньо переміщена особа (ВПО) - це особа, яка є громадянином України, іноземцем або не має громадянства, але на законних підставах перебуває в Україні та має право на постійне проживання на її території, яка була вимушена залишити місце проживання через збройний конфлікт, окупацію, прояв насильства, порушення прав і свобод людини, природних чи техногенних катастроф тощо. При цьому людина не залишає територію України, а змушена шукати безпечнішого чи стабільнішого місця проживання в межах власної країни (частина перша статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»). З початком повномасштабного вторгнення росії на територію України у лютому 2022 року кількість внутрішньо переміщених осіб різко збільшилася. Люди, рятуючись від окупації, бомбардувань, ризику потрапити у полон, або загинути, залишали все і шукали прихисток у більш безпечних регіонах країни. Залишившись без засобів для існування, дуже актуальним стало питання соціального захисту внутрішньо переміщених осіб: від забезпечення їх товарами першої необхідності до надання житла та можливості працевлаштування. Цим і обумовлюється актуальність тематики бакалаврської кваліфікаційної роботи. Об’єктом дослідження виступає Моршинська міська рада. Предметом дослідження є механізм функціонування системи соціального захисту внутрішньо переміщених осіб у Моршинській територіальній громаді. Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є розвиток теоретичних положень та розроблення практичних рекомендацій щодо удосконалення організації соціального захисту внутрішньо переміщених осіб органам місцевого самоврядування для жителів територіальної громади та осіб, які вимушені були переїхати на територію громади у звязку з бойовими діями на території України. У першому розділі здійснено аналіз теоретичних засад соціального захисту внутрішньо переміщених осіб. У другому розділі проведено аналіз діяльності Моршинської міської ради в контексті організації соціального захисту внутрішньо переміщених осіб. Визначено пріоритетні напрями діяльності Моршинської міської ради у сфері соціального захисту внутрішньо переміщених осіб. У третьому розділі запропонвано заходи з організаційно-функціонального забезпечення реалізації механізму соціального захисту в межах Моршинської територіальної громади та наведено рекомендації Моршинській міській раді як органу місцевого самоврядування щодо організації надання соціальних послуг для внутрішньо переміщених осіб в умовах воєнного стану.

Social protection of the population is one of the mandatory components of the development of a social state, which lays the foundations of the social progress of the country, embedding social life in the criteria of social orientation, giving reality to the processes of social transformations, not declarative content in accordance with the requirements and challenges of social progress of Ukraine. The military invasion of the Russian Federation on the territory of Ukraine, the annexation of Crimea, the armed confrontation in the southeastern regions provoked by the aggressor state in 2014 led to the emergence of a new phenomenon in Ukraine - "internally displaced persons" (IDPs). An internally displaced person (IDP) is a person who is a citizen of Ukraine, a foreigner or stateless, but is legally in Ukraine and has the right to permanent residence on its territory, who was forced to leave his place of residence due to armed conflict, occupation, manifestation of violence, violation of human rights and freedoms, natural or man-made disasters, etc. At the same time, a person does not leave the territory of Ukraine, but is forced to look for a safer or more stable place of residence within the borders of his own country (part one of Article 1 of the Law of Ukraine "On Ensuring the Rights and Freedoms of Internally Displaced Persons"). With the beginning of the full-scale invasion of Russia on the territory of Ukraine in February 2022, the number of internally displaced persons increased sharply. People, fleeing from occupation, bombings, the risk of being captured or killed, left everything and sought refuge in safer regions of the country. Left without means of subsistence, the issue of social protection of internally displaced persons became very urgent: from providing them with basic necessities to providing housing and employment opportunities. This determines the relevance of the topic of the bachelor's qualification work. The object of the study is the Morshyn City Council. The subject of the study is the functioning mechanism of the system of social protection of internally displaced persons in the Morshyn Territorial Community. The purpose of the bachelor's qualification work is the development of theoretical provisions and the development of practical recommendations on improving the organization of social protection of internally displaced persons to local self-government bodies for residents of the territorial community and persons who were forced to move to the territory of the community in connection with hostilities on the territory of Ukraine. The first chapter analyzes the theoretical foundations of social protection of internally displaced persons. In the second chapter, an analysis of the activities of the Morshyn City Council in the context of the organization of social protection of internally displaced persons is carried out. Priority areas of activity of the Morshyn City Council in the field of social protection of internally displaced persons have been determined. In the third section, measures for the organizational and functional support of the implementation of the social protection mechanism within the Morshyn Territorial Community are proposed and recommendations are given to the Morshyn City Council as a local self-government body regarding the organization of the provision of social services for internally displaced persons under martial law.
Improving the organization of social protection of internally displaced persons (based on the materials of the Morshyn City Council)
Keywords: 6.281.00.00; соціальний захист; соціальна сфера; воєнний стан; біженець; внутрішньо переміщена особа; орган місцевого самоврядування; social protection; social sphere; martial law; refugee; internally displaced person; local self-government body