Роль цифрової інклюзії в контексті соціальної роботи з дітьми з розладами спектру аутизму - Бєгла, Анастасія Олегівна; Biehla, Anastasiia Olehivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Значення цифрової інклюзії у соціальній роботі з дітьми з розладами спектру аутизму (РСА) є надзвичайно важливим, враховуючи динамічний розвиток світу та соціальної роботи. Закордонний досвід демонструє широке застосування цифрової інклюзії як у соціальній роботі, так і в освітньому процесі з дітьми з РСА. На жаль, в Україні цей метод ще не отримав належного поширення та залишається недостатньо дослідженим. Об'єкт дослідження: процес соціальної роботи з дітьми з розладами спектру аутизму. Предмет дослідження: роль та особливості застосування цифрових технологій у соціальній роботі з дітьми з розладами спектру аутизму. Мета дослідження: Визначити та обґрунтувати роль цифрової інклюзії як інструменту соціальної роботи з дітьми з РСА. Результати дослідження: у бакалаврському дослідженні проаналізовано теоретико-методологічні засади цифрової інклюзії в соціальній роботі з дітьми з розладами спектра аутизму (РСА), а також розглянуто цифрові інструменти для комунікації та соціальної взаємодії. На основі емпіричного дослідження, проведеного у Львівському міському центрі соціальних послуг і реабілітації «Джерело», встановлено, що практика цифрової інклюзії в Україні ще не є поширеною, попри її успішне застосування за кордоном.

The significance of digital inclusion in social work with children with autism spectrum disorders (ASD) is particularly important in light of the dynamic development of both the global context and the field of social work. International experience demonstrates the widespread application of digital inclusion in both social work and the educational process involving children with ASD. Unfortunately, in Ukraine, this approach has not yet gained sufficient traction and remains underexplored. Stuy object: the process of social work with children with autism spectrum disorders. Scope of research: the role and specifics of applying digital technologies in social work with children with ASD. Goal of research: to identify and substantiate the role of digital inclusion as a tool in social work with children with ASD. Research results: This bachelor's research analyzes the theoretical and methodological foundations of digital inclusion in social work with children with autism spectrum disorders, and explores digital tools aimed at enhancing communication and social interaction. Based on an empirical study conducted at the Lviv Municipal Center for Social Services and Rehabilitation "Dzherelo," it was established that the practice of digital inclusion in Ukraine is still limited, despite its successful implementation in international practice.
The role of digital inclusion in the context of social work with children with ASD
Keywords: 6.231.00.00; цифрова інклюзія; діти з розладом спектру аутизму; цифрові технології; соціальна робота; digital inclusion; children with autism spectrum disorders; digital technologies; social work