Ґенеза державної бюрократії в Німеччині: історико-політологічний аналіз - Тишкун, Юрій (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Розглядається генеза державної бюрократії в Німеччині від моменту її появи до краху німецької державності внаслідок Другої світової війни. Обґрунтовується, що формування державної бюрократії та її раціоналізація відбувались передусім під впливом правлячої політичної еліти і верхівки державного апарату, переважно у відповідь на зовнішньо-політичні виклики, які ставили завдання побудови ефективної “державної машини”. In this article reviewed a genesis of the state bureaucracy in Germany since its introduction to the collapse of the German state as a result of World War II. The conclusion is that the formation of the state bureaucracy in this country and its rationalization took place primarily under the leadership of the ruling political elite and the leadership of the state apparatus, mainly in response to the foreign policy challenges that set the task of building an effective state.
The genesis of state bureaucracy in Germany: historical and political science analysis
Keywords: державна бюрократія; раціоналізація бюрократії; модернізація; державне будівництво; state bureaucracy; bureaucracy’s rationalization; modernization; state-building