Resins with Oxygen-Containing Functional Groups Obtained from Products of Fossil Fuels Processing: A Review of Achievements - Prysiazhnyi, Yuriy; Grynyshyn, Oleg; Pyshyev, Serhiy; Korchak, Bohdan; Bratychak, Michael (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Для синтезу смол з кисневмісними функційними групами використовували фракції С9 піролізу вуглеводнів, важку бензинову і легку фракцію кам’яновугільної смоли, що отримувалися з рідких продуктів коксування вугілля (РПКВ). Використовуючи вищевказані нецільові та/або побічні продукти переробки органічної сировини, різного роду ініціатори й промислові мономери, отримано: методом ініційованої олігомеризації (з фракцій С9) – нафтополімерні смоли з функційними групами; методом радикальної коолігомеризації (з РПКВ) – кумарон-інденові смоли з функційними групами. Вивчено вплив основних чинників керування процесом синтезу смол з функційними групами на їхні кількісні і якісні характеристики, зокрема, досліджено вплив температури процесу, його тривалості і складу реакційної суміші. Використовуючи ІЧ-спектроскопію, проаналізовано структуру синтезованих смол і підтверджено присутність у них функційних груп: епоксидних, карбоксильних, гідроксильних і метакрилатних.

To synthesize resins with oxygen-containing functional groups the C9 fractions of hydrocarbon pyrolysis, heavy gasoline, and light coal tar fraction obtained from coal coking liquid products (CCLP) were used. Various types of initiators and industrial monomers were obtained using the above-mentioned non-target and/or by-products of organic raw materials processing: by the initiated oligomerization method (from C9 fractions) – petroleum polymer resins with functional groups; by radical cooligomerization (from CCLP) (with RPKV) – coumarone-indene resins with functional groups. The influence of the main factors controlling the synthesis process of resins with functional groups on their quantitative and qualitative characteristics was studied, including the process temperature, duration, and the reaction mixture composition. The structure of the synthesized resins was analyzed by IR spectroscopy, and the presence of epoxy, carboxyl, hydroxyl, and methacrylate functional groups was confirmed.
Смоли з кисневмісними функційними групами, що одержані з продуктів переробки горючих копалин: огляд досягнень
Keywords: продукти переробки органічної сировини; нафтополімерна смола; кумарон-інденова смола; функційна група; organic raw materials processing products; petroleum polymer resin; coumarone-indene resin; functional group