Вплив американської кіноіндустрії на формування глобального іміджу США в період Холодної війни - Антовіч, Ісідора; Antovich, Isidora (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У період Холодної війни кіноіндустрія США стала потужним інструментом формування міжнародного іміджу держави та важливою складовою американської культурної дипломатії. Завдяки активній взаємодії урядових структур з голлівудськими студіями, американське кіно перетворилося на ефективний механізм поширення ідеологічних наративів, конструювання образу комуністичної загрози та демонстрації переваг американського способу життя. Вивчення того, як кінопродукція формує імідж держави особливо актуалізувалося для України в умовах нинішньої війни. Об’єкт дослідження – американська кіноіндустрія періоду Холодної війни. Предмет дослідження – роль американської кіноіндустрії у формуванні глобального іміджу США в контексті геополітичного протистояння. Мета дослідження – комплексний аналіз ролі американської кіноіндустрії у формуванні глобального іміджу США в період Холодної війни через дослідження механізмів культурного впливу, наративних стратегій та довгострокових наслідків голлівудської експансії. За результатами проведеного дослідження з’ясовано історичні передумови становлення американської кіноіндустрії як інструменту м’якої сили США [5]. Розглянуто особливості взаємодії державних структур із голлівудськими студіями та аналізуються ключові механізми трансляції ідеологічних послань через кінематограф [1; 3]. Особливу увагу приділено шпигунським фільмам, зокрема бондіані, що стали символом американського бачення ідеологічної боротьби [2]. Розкрито питання культурної експансії США у світі, її довгострокові наслідки для формування позитивного міжнародного іміджу, а також розглядається Голлівуд як інструмент глобальної культурної гегемонії [4; 5].

During the Cold War period, the U.S. film industry became a powerful tool for shaping the international image of the country and an important component of American cultural diplomacy. Through active cooperation between government institutions and Hollywood studios, American cinema turned into an effective mechanism for spreading ideological narratives, constructing the image of the communist threat, and demonstrating the advantages of the American way of life. Study object – the American film industry during the Cold War. Scope of research – the role of the American film industry in shaping the global image of the United States in the context of geopolitical confrontation. Goal of research is to conduct a comprehensive analysis of the role of the American film industry in forming the global image of the United States during the Cold War by studying the mechanisms of cultural influence, narrative strategies, and the long-term consequences of Hollywood’s expansion. The bachelor’s thesis examines the historical preconditions for the formation of the American film industry as a tool of U.S. soft power [5]. It analyzes the specifics of the interaction between government institutions and Hollywood studios, as well as the key mechanisms of transmitting ideological messages through cinematography [1; 3]. Special attention is paid to spy films, particularly the James Bond franchise, which became a symbol of the American vision of ideological struggle [2]. The study also explores the issue of U.S. cultural expansion worldwide, its long-term consequences for the formation of a positive international image, and the role of Hollywood as an instrument of global cultural hegemony [4; 5].
The Impact of the American Film Industry on Forming the Global Image of the United States During the Cold War
Keywords: 6.291.00.01; американська кіноіндустрія; культурна дипломатія; Холодна війна; імідж держави; Голлівуд; ідеологічні наративи; міжнародні відносини; American film industry; cultural diplomacy; Cold War; international image; Hollywood; ideological narratives; international relations