Система електронного судочинства до питання комплексності компонентів - Шимін, Олег; Shymin, Oleh (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
У цій статті проводиться дослідження комплексності системи електронного судочинства шляхом визначення його основних компонентів та їх значення для здійснення правосуддя. Автором зазначено, що електронне судочинство є передовим методом управління правосуддям, базуючись на використанні сучасних інформаційних технологій. Електронне судочинство конституює неабияку актуальність у парадигмі судової реформи, яке відзначається використанням передових інформаційних технологій для оптимізації та модернізації. Прогресивний аспект трансформує традиційний судовий процес, наділяючи його новими можливостями ефективності, прозорості та відкритості. Він відкриває шлях до створення високоефективної та сучасної системи судочинства, що відповідає вимогам сучасного правового середовища та високим стандартам судової практики. Акцентовано, що електронне правосуддя в контексті війни відіграє важливу роль у забезпеченні справедливості та правопорядку. Основні аспекти під час війни включають швидкий та ефективний доступ до правосуддя, забезпечення прозорості та відкритості, збереження та аналіз доказів, безпеку та конфіденційність, а також можливість ведення судових процедур у віддаленому просторі. Таким чином, електронне правосуддя відіграє ключову роль у забезпеченні правопорядку та справедливості в умовах військового конфлікту, надаючи ефективні та надійні інструменти для забезпечення прав та інтересів громадян. Доводиться, що його складові включають електронні судові системи, що автоматизують судочинство та оптимізують процеси розгляду справи; електронні досьє, що структурують та забезпечують доступ до судових даних та документів; електронна комунікація, що полегшує взаємодію між учасниками судового процесу через електронні канали; та електронний моніторинг, що аналізує та контролює аспекти судової діяльності. Електронне судочинство та його компоненти сприяють покращенню ефективності та прозорості судової системи, забезпечуючи кращий доступ до інформації та полегшуючи виконання судових рішень. Вони є необхідними інструментами для сучасної правової системи, спрямованої на забезпечення справедливості, ефективності та відкритості.

This article examines the complexity of the electronic justice system by determining its main components and their importance for the administration of justice. The author states that electronic justice is an advanced method of administering justice, based on the use of modern information technologies. Electronic justice is extremely relevant in the judicial reform paradigm, which is characterized by the use of advanced information technologies for optimization and modernization. The progressive aspect transforms the traditional judicial process, giving it new possibilities of efficiency, transparency and openness. It opens the way to the creation of a highly efficient and modern judicial system that meets the requirements of the modern legal environment and high standards of judicial practice. It is emphasized that electronic justice in the context of war plays an important role in ensuring justice and law and order. Key aspects in wartime include quick and effective access to justice, transparency and openness, preservation and analysis of evidence, security and privacy, and the ability to conduct trials in remote space. Thus, e-justice plays a key role in ensuring law and order and justice in the conditions of military conflict, providing effective and reliable tools to ensure the rights and interests of citizens. It is proven that its components include electronic court systems that automate judicial proceedings and optimize the processes of case consideration; electronic files that structure and provide access to court data and documents; electronic communication, which facilitates interaction between participants in the legal process through electronic channels; and electronic monitoring that analyzes and monitors aspects of judicial activity. Electronic justice and its components contribute to improving the efficiency and transparency of the judicial system, providing better access to information and facilitating the execution of court decisions. They are necessary tools for a modern legal system aimed at ensuring fairness, efficiency and openness.
The electronic judicial system: to the question of the complexity of the components
Keywords: електронне правосуддя; юстиція; судова система; інформаційне суспільство; електронні бази даних; відкритість; міжнародні стандарти; правосуддя; модернізація; діджиталізація; electronic justice; justice; judicial system; information society; electronic databases; openness; international standards; justice; modernization; digitalization; 342.951.2(477)