Виявлення аномальних подій в літосфері при наземному моніторингу інфразвукового та геоелектричного полів - Каратаєва, Л. М.; Ліпський, В. К.; Любінецький, З. І.; Мезенцев, В. П.; Мельник, М. О. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Розглянуто взаємозв'язок інфразвукового та геоелектричного поля в атмосфері із сейсмічною активністю в заданому регіоні. Для аналізу використано модель стаціонарного випадкового процесу. Простежено узгодженість спектральних характеристик інфразвуку і сейсмічної активності під час деяких сейсмічних подій. Аналіз проведених досліджень засвідчує зміну характеристик інфразвуку та геоелектричного поля за кілька днів до землетрусу. Рассмотрена связь инфразвукового и геоэлектрического поля в атмосфере с сейсмичной активностью в заданном регионе. Для анализа использована модель стационарного случайного процесса. Прослежена согласованность спектральных характеристик инфразвука и сейсмической активности во время некоторых сейсмических событий. Анализ проведенных исследований подтверждает изменение характеристик инфразвука и геоэлектрического поля за несколько дней до землетрясения. In the paper, a connection between infrasonic fluctuations and geo-electric field in atmosphere and seismic activity in a region is considered. In our analysis, the model of a stationary random process is used. The coherence between spectral characteristics of infrasound and seismic activity is revealed in some seismic events. The analysis of our study proves that characteristics of infrasound and geo-electric field begin to change a few days before the earthquake.
Выявление аномальных событий в литосфере при наземном мониторинге инфразвукового и геоэлектрического полей
Detecting the anomalous events in lithosphere by means of infrasonic and geoelectric monitoring at the surface
Keywords: атмосферний інфразвук; атмосферне геоелектричне поле; сейсмічна активність; акустичний канал літосферно-атмосферних зв’язків; спектральна густина інфразвуку та атмосферного геоелектричного поля; атмосферный инфразвук; атмосферное геоэлектрическое поле; сейсмическая активность; акустический канал литосферно-атмосферных связей; спектральная плотность инфразвука и атмосферного геоэлектрического поля; atmospheric infrasound; atmospheric geo-electric field; seismic activity; acoustic channel of lithosphere-atmosphere connection; spectral density of infrasound and atmospheric geo-electric field