Історико-філософські аспекти формування правової свідомості - Держко, І. З.; Швед, О. П. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Розглянута проблема становлення людського Я в певних історико-філософських та філософсько-правових аспектах. Проведений аналіз формування самосвідомості особи через призму конституювання нашої суб’єктності шляхом освоєння культурно-духовного спадку попередніх епох. Показані роль та місце новаційних принципів у структуруванні психічної реальності людини. Зроблена спроба довести нероздільність та взаємозумовленість процесів відтворювальної репродуктивної інтелектуальної діяльності та творчої продуктивної. Зазначена співвідповідність формування правової самосвідомості та пізнавальних здатностей свідомості в цілому. Рассмотрена проблема становления человеческого Я в определенных историко-философских и философско-правовых аспектах. Проведен анализ формирования самосознания личности через призму конституирования нашей субъектности путем освоения культурно-духовного наследия предыдущих эпох. Показаны роль и место новационных принципов в структурировании психической реальности человека. Сделана попытка доказать нераздельность и взаимообусловленность процессов воспроизведенной репродуктивной интеллектуальной деятельности и творческой продуктивной. Указаны соотношения формирования правового самосознания и познавательных способностей сознания в целом. This paper deals with the problem of the human I becoming in particular historicalphilosophical and philosophical-juridical aspects. Person’s consciousness formation is analyzed through the prism of constituting our subjectivity by means of learning cultural and spiritual heritage of previous epochs. The role and the place of innovative principles is shown in structuring psychical reality of a human being. The attempt is made to prove indivisibility and mutual dependency of principles of reproductive intellectual and productive creative activities. Correlation between formation of legalconsciousness and overall cognitive capacities of consciousness is indicated.
Историко-философские аспекты формирования правового сознания
Historical-philosophical aspects of legal consciousness formation
Keywords: особа; людське Я; правова самосвідомість; легізм; юридизм; верховенство права; відповідальність; особь; человеческое Я; правовое самосознание; легизм; юридизм; верховенство права; ответственность; person; human I; legal consciousness; legalism; juridicism; superiority of law; responsibility