Геодезичне забезпечення території Чернівецької області (історія, сучасний стан) - Тревого, І.; Сухий, П.; Білокриницький, С.; Дарчук, К.; Trevoho, I.; Sukhiy, P.; Bilokrynytskiy, S.; Darchuk, K. (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Мета досліджень – обґрунтувати теоретичні й науково-методичні основи значення геодезичного забезпечення територій регіонів, оцінити можливості створення топографічних карт і планів різних масштабів за наявною геодезичною мережею. Методи. Для досягнення мети досліджень використано такі методи та способи: історичного аналізу (для вивчення історії геодезичного забезпечення досліджуваної території), геодезичний (для з’ясування необхідної щільності розташування геодезичних пунктів з метою проведення топографічних знімань без порушення чинних нормативів), математичний (для визначення добудови геодезичної мережі, оцінювання можливостей створення топографічних карт і планів на ту чи іншу територію), картографічний (для відображення пунктів геодезичної основи) та інші. Результати. Історія досліджень геодезичного забезпечення регіонів території держави налічує сотні років, але, на наш погляд, тільки в роки незалежності України вони стали більш науковими. Проаналізовано геодезичне забезпечення території Чернівецької області та оцінено можливості створення топографічних карт і планів за наявною геодезичною мережею. Для створення топографічних карт і планів, згідно із вимогами нормативних документів, розраховано необхідність добудови геодезичної мережі на територію Чернівецької області. Наукова новизна. Історія розвитку геодезичного забезпечення території Чернівецької області доповнена сучасним її станом, який формується на підставі “Основних положень створення Державної геодезичної мережі України” 1998 р., які в 2013 р. були замінені на “Порядок побудови Державної геодезичної мережі”. На основі сьогоднішньої ДГМ здійснено оцінювання можливості створення топографічних карт та планів. Підраховано, скільки необхідно добудувати пунктів геодезичної мережі відповідно до вимог нормативних документів. Практичне значення. Теоретичні узагальнення, методичні прийоми виконаних досліджень можуть використовуватися під час таких досліджень в інших регіонах, а конкретні результати – організаціями, підприємствами, відомствами, які виконують геодезичні роботи на території Чернівецької області.

The purpose of the research is to substantiate the theoretical and scientific-methodical bases of the importance of geodetic support of the territories of the regions, to assess the possibility of creating topographic maps and plans of one or another scale on the existing geodetic network. Methods. To achieve the purpose of the research, the following methods and techniques were used: historical analysis (to study the history of geodetic support), geodetic (to determine the required density of geodetic points when conducting topographic surveys without violating regulations), mathematical (to determine the completion of the geodetic network, assessments of the possibility of creating topographic maps and plans for a particular area), methods of cartography (to display the points of geodetic support) and others. Results. The history of research of geodetic support of the regions of the territory of Ukraine is hundreds of years old, but only, in our opinion, in recent years (the years of independence of Ukraine) they have acquired a scientific character. The analysis of geodetic support of the territory of Chernivtsi oblast is carried out. The possibility of creating topographic maps and plans on the existing geodetic network has been assessed. To create topographic maps and plans in accordance with the requirements of regulations, the necessary completion of the geodetic network on the territory of Chernivtsi oblast is calculated. Scientific novelty. The history of geodetic support of the territory of Chernivtsi oblast is supplemented by its current state, which is based on the “Basic provisions of the State Geodetic Network of Ukraine” of 1998, which in 2013 were replaced by “Procedure for building the State Geodetic Network”. On the basis of the current DGM, the possibility of creating topographic maps and plans was assessed. The completion of the points of the geodetic network is calculated according to the requirements of normative documents. Practical meaning. Theoretical generalizations, methodical receptions of the conducted researches can be used during carrying out similar researches in other regions, and concrete results of researches – by the organizations, enterprises, departments which carry out geodetic works in the territory of Chernivtsi oblast.
Geodetic support of the territory of Chernivtsi oblast (history, current state)
Keywords: Державна геодезична мережа; геодезичне забезпечення; топографічні карти і плани; геодезична мережа; топографічне знімання; кадастрове знімання; тріангуляція; State geodetic network; geodetic support; topographic maps and plans; geodetic network; topographic survey; cadastral survey; triangulation; 528.4