Вплив воластоніту низькотемпературного синтезу на структуру матових полив - Боровець, З. І.; Пона, М. Г.; Солоха, І. В.; Шулипа, О. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
Досліджено вплив додатку синтетичного воластоніту низькотемпературного синтезу в складах полив на структуру і блиск їх поверхні. Використовуючи електронно-мікроскопічний метод аналізу, вивчено особливості мікроструктури синтетичного воластоніту та його вплив на формування структури полив’яного покриття під час випалу. Встановлено ефективну дію синтетичного воластоніту (при вмісті до 20 мас.% і температурі випалу 1050 °С) на підвищення значення показника блиску поверхні. Із підвищенням вмісту воластоніту до 30–40 мас.% і температури випалу до 1100 °С покриття характеризуються напівматовістю та матовістю. The effect of the artificial wollastonite additive of high-temperature synthesis in glaze compositions on the structure and the surface gloss was investigated. The microstructure features of artificial wollastonite and its effect on the structure formation of glaze coating at burning were studied using electron microscopic method of analysis. It was established its effective action (at the content of 20 wt.% and burning temperature of 1050 °C) on the increase of surface gloss value. When the content of the wollastonite additive increases to 30–40 wt. % and the burning temperature to 1100 °C coatings are characterized by semi matte and matte color.
The effect of the additive of artificial low-temperature synthesized wollastonite on the structure of matte glaze coatings
Keywords: воластоніт; гідросилікати кальцію; тоберморит; полив’яні покриття; wollastonite; calcium hydrosilicates; tobermorite; glaze coating