Equation of Arithmetic Mean Deviation of Roughness Profile - Лесовой, Леонід; Матіко, Федір; Чабан, Богдан; Lesovoy, Leonid; Matiko, Fedir; Chaban, Bohdan (Lviv Politechnic Publishing House, 2019)
Для підвищення точності вимірювання витрати газу за допомогою витратомірів змінного перепаду тиску необхідно застосувати залежності для визначення коефіцієнтів рівняння витрати газу, що забезпечать найменшу відносну сумарну розширену невизначеність розрахунку та збільшать точність вимірювання вхідних величин у реальному часі. Однією з таких величин є середнє арифметичне відхилення профілю шорсткості внутрішньої поверхні трубопроводу. Отримано рівняння для розрахунку середнього арифметичного відхилення профілю шорсткості внутрішньої поверхні труби в реальному часі. Отримано рівняння для розрахунку відносної сумарної розширеної невизначеності результату вимірювання середнього арифметичного відхилення профілю шорсткості внутрішньої поверхні трубопроводу в реальному часі та складників цієї невизначеності.

In order to improve the accuracy of gas flowrate measurement by means of the differential pressure flowmeters, it is necessary to apply equations for determination of coefficients of gas flow equation, which would provide the lowest total relative expanded uncertainty of calculation, and to increase the accuracy of input values measurement in real time. One of these values is the arithmetic mean deviation of roughness profile of pipe internal surface. The equation for calculating the arithmetic mean deviation of roughness profile of pipe internal surface in real time was obtained. The equation for calculating the total relative expanded uncertainty of measurement result of arithmetic mean deviation of roughness profile of pipe internal surface in real time and components of this uncertainty were obtained.
Рівняння середнього арифметичного профілю шорсткості
Keywords: витрата газу; шорсткість; невизначеність; параметри трубопроводу; gas flowrate; roughness; measurement; uncertainty; pipeline parameters