Специфіка та основні наслідки впливу пандемії коронавірусу на місцеві вибори 2020 р. в Україні (Оглядова стаття) - Бучин, Микола; Ковальчук, Анастасія; Buchyn, Mykola; Kovalchyk, Anastasiia (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Досліджено особливості впливу пандемії коронавірусу на виборчий процес та результати голосування на прикладі місцевих виборів 2020 р. в Україні. Використовуючи комплекс загальнонаукових, логічних та емпіричних наукових методів, розкрито особливості та проблеми проведення у 2020 р. виборів до органів місцевого самоврядування України, які відбувалися в умовах пандемії COVID-19. Наголошено на тому, що не відтерміновували дату проведення місцевих виборів 2020 р. Натомість головний акцент в Україні було зроблено на застосуванні спеціальних механізмів захисту українських громадян від поширення коронавірусної інфекції під час проведення місцевих виборів. Автори доводять, що пандемія COVID-19 не мала масштабного негативного впливу на місцеві вибори 2020 р. в Україні та не призвела до суттєвих правопорушень, які б ставили під сумнів легітимність та демократичність виборчих процедур. Водночас найнижча у вітчизняній електоральній практиці явка громадян значною мірою була спричинена пандемією коронавірусу: майже третина українських виборців не з’явилася на виборчі дільниці саме з причин, пов’язаних із пандемією. Наголошено на тому, що під час місцевих виборів 2020 р. в Україні, окрім чинників, безпосередньо пов’язаних із пандемією COVID-19, негативний вплив на виборчий процес та його якість здійснювали низка інших чинників. Йдеться, насамперед, про недостатнє фінансове забезпечення спеціальних умов для голосування в умовах пандемії COVID-19; зміни виборчих правил (прийняття Виборчого кодексу) напередодні місцевих виборів; слабку інформаційну політику з боку держави щодо роз’яснення особливостей проведення виборів за новою виборчою системою в умовах пандемії COVID-19.

The article examines the peculiarities of impact of the coronavirus pandemic on electoral process and voting results on the example of 2020 local elections in Ukraine. Using the complex of general scientific, logical and empirical methods, the peculiarities and problems of holding elections to local self-government bodies of Ukraine in 2020, which took place in the conditions of the COVID-19 pandemic. It has been emphasized, that Ukrainian authorities didn’t follow the path of most foreign countries and decided not to postpone the date of local elections in 2020. Instead, the main accent was put on the use of special mechanisms of protection for Ukrainian citizens from the spread of coronavirus infection during the process of holding local elections. The authors prove, that the COVID-19 pandemic didn’t have a significant negative impact on 2020 local elections in Ukraine and didn’t cause major violations, which would question the legitimacy and democracy of election procedures. At the same time, the lowest voter turnout was mainly caused by the pandemic: almost a third of Ukrainian voters did not appear at the polling stations precisely for reasons related to the pandemic. It is also outlined, that during the 2020 local elections in Ukraine, a row of other negative factors of impact on electoral process and its quality (except of the factors directly related to the COVID-19 pandemic) appeared: in particular, the problems with financial provisions for introducing special measures for voting during the COVID-19 pandemic; changing election rules (adopting the Electoral Code) on the eve of local elections; insufficient state information policy regarding the clarification of the peculiarities of holding elections under the new electoral system in the conditions of the COVID-19 pandemic.
Specificity and main Consequences of Impact of the Coronavirus Pandemic on the 2020 Local Election in Ukraine (Review Article)
Keywords: вибори; COVID-19; Україна; карантинні обмеження; демократія; голосування; безпека виборців; election; COVID-19; Ukraine; quarantine restrictions; democracy; voting; voters’ safety