Вимірювання енергетичного і квантового виходів фотолюмінесценції дрібнозернистих люмінофорів й екранів електронно-променевих приладів - Гнип, Р. Г.; Пашук, І. П.; Підзирайло, М. С.; Стефанський, І. В. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2000)
Наведено результати вимірювань абсолютного квантового (пк) і енергетичного (пе) виходів фотолюмінесценції дрібнозернистих люмінофорів і люмінесцентних екранів електронно-променевих приладів. Максимальним значенням величини Пкд характеризуються люмінофори [(Mg,Sr)-(PO4)2]:Sn (пкд=0,92...0,96), мінімальним - 2BaO*TiO2,P2O5 (Пкд=0,80...0,85). Для всіх люмінофорів термообробка приводить до зростання величини Пкд. Для катодолюмінесцентних екранів величина пек істотно залежить від величини зерна і компонентного складу люмінофора. Results on the measurements of absolute quantum (пк) and energy (пе) yields of photoluminescence of fine-grained phosphors and phosphor screens of electron-ray devices are reported. The [(Mg,Sr)-(PO4)2]:Sn phosphors are characterized by maximum value of Пвд (Пкд=0,92...0,96), and 2BaO-TiO2-P2O5 phosphors are characterized by minimum value of Пкд (Пкд=0,80...0,85). Thermal treatment leads to the increase of the Пкд value for all phosphors. Value пек strongly depends on grain size and phosphor chemical composition for cathodoluminescence screens.